Sportski tv. komentator Marjan Mijajlović je nedavno boravio u Švicarskoj i Lozani posjetio našeg trenera Mehu Kodru.

Kodro je aktuelni trener ekipe Lozana Ouchy i sa Marjanom je razgovarao o fudbalu u Švicarskoj, reprezentaciji BiH, a nezaobilazna tema bila je i mostarski Velež.

Bivši bh. reprezentativac i nekadašnji selektor BIH govori o svom klubu, koji se trenutno takmiči u drugoj švicarskoj ligi.

“Prava priča ovog kluba počinje dolaskom aktuelnog predsjednika prije četiri, pet godina. On me kontaktirao prije godinu i pol dana i pitao da preuzmem ekipu. Meni je drago da mogu raditi u jednim normalnim i sportskim okolonostima. Ovdje nema pritiska i sarađujem sa ljudima koji su sposobni i ambiciozni. Ovo je jedan fin projekat koji bi trebao u skorije vrijeme igrati u najjačem rangu švicarskog fudbala. Trenutno u drugoj švicarskoj ligi ima četiri ili pet ekipa koje bi se bez problema mogle takmičiti sa većinom igrača iz najvišeg ranga. Nisu to neke velike razlike između prve i druge lige”, ističe Kodro.

Mijajlović je Kodru pitao i o rezultatima Veleža u Europi.

“To je bila prelijepa priča. Sve sam to doživio veoma emotivno. Priča sa Veležom je počela sa predsjednikom Hasićem prije tri ili četiri godine. Ne smijemo zaboraviti ni Ibru Rahimića, koji je u samom početku trenirao Velež i selektirao igrače. Ti isti igrači su sada pokazali da imaju kvalitet. Kasnije je to preuzeo Dudić i uradio izvanrednu stvar. Svi smo uživali i drago nam je. Nadam se da su u Mostaru svi svjesni da ova priča ne bi trebala biti samo za jedno ljeto. Siguran sam da je napravljena prava struktura u klubu.”

Trener švicarske Lozane je za kraj poručio da je za reprezentaciju BIH potrebno strpljenje.

“Strpljenja mora da bude. Lično bih volio da bude više igrača iz domaće lige. Nažalost, to je veoma teško. Moramo naći razlog zbog čega crpimo igrače iz inostranstva koji su rođeni ili su odrasli vani. Ništa se ne može bez plana desiti. Ja vjeurjem u strukture, u plan i u kolektivni rad. U BiH ima talenata, ali pitanje je da li nam treba skauting, da li nam treba jedan direktor koji će to sve pratiti. Ako se vratimo unazad 20 godina kako smo radili, onda će biti teško.

(Reprezentacija.ba)