Ženska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Viborgu od Danske sa 8:0 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023.

Meč je odigran pred punim tribinama Viborg Stadiona, a posebno raspoložena za igru u prvom poluvremenu bila je Signe Bruun koja je postigla četiri gola u 7., 27., 35.. i 39. minuti.

Bosna i Hercegovina je zaprijetila u 45.minuti kad je nakon centaršuta Amele Kršo iz slobodnog udarca sa sredine terena, Melisa Hasanbegović sa peterca loptu poslala pored gola.

Domaći sastav je imao inicijativu i u nastavku, a Brun je 58. minuti postigla još jedan pogodak. Mille Gejl u 65. minuti postiže šesti gol za Dansku, a u 75. minuti odličnu priliku imala je naša reprezentacija. Jelena Koprena je ubacila iz slobodnog udarca, a u gužvi u šesnaestercu lopta dolazi na peterac do Ane Bojanić koja nije bila precizna.

Pernille Harder u 80. minuti pogađa za 7:0, a konačan rezultat postavlja Sara Andersen u 90. minuti.

Naredni kvalifikacioni meč Zmajice će odigrati protiv Rusije 26. oktobra u 14:00 sati u Trening centru NS/FS BiH u Zenici.

Danska-Bosna i Hercegovina 8:0 (4:0)

Viborg Stadion

Sutkinja: Veronika Kovarova (Češka Republika)

Pomoćne sutkinje: Zuzana Špindlerová, Vera Soukupova (Češka Republika)

4. sutkinja: Tereza Holakovska (Češka Republika)

Golovi: 1:0 Bruun (7’), 2:0 Bruun (27’), 3:0 Bruun (35’), 4:0 Bruun (39’), 5:0 Bruun (58’), 6:0 Gejl (65’), 7:0 Harder (80’)

Žuti kartoni: E. Hasanbegović (BiH)

Danska: Lene Christensen, Rikke Sevecke, Stine Pedersen, Katrine Veje, Sara Andersen, Sanne Troelsgaard (63. Kathrine Møller Kühl), Sofie Pedersen (77. Emma Snerle), Sofie Svava (62. Janni Thomsen), Stine Larsen (63. Mille Gejl), Pernille Harder, Signe Bruun (77. Nanna Christiansen). Selektor: Lars Sondergaard

Bosna i Hercegovina: Envera Hasanbegović, Ana Bojanić, Melisa Hasanbegović, Amela Kršo (46. Minela Gačanica), Nikolina Dijaković (46. Šejla Selimović), Andrea Grebenar, Đula Velagić (66. Jelena Koprena), Selma Kapetanović, Marina Mustafica (46. Dajana Spasojević), Sofija Krajšumović (81. Ena Taslidža), Gloria Slišković. Selektorka: Samira Hurem.

(Reprezentacija.ba)