FK Sarajevo nagradu za humanost “Želimir Vidović Keli” dodijelilo Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“

Nagrada za Udruženje Obrazovanje gradi BiH

FK Sarajevo nagradu za humanost “Želimir Vidović Keli” dodijelilo Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“

Odlukom Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo ovogodišnji dobitnik nagrade za humanost u sportu „Želimir Vidović Keli“ je Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, prenosi Bordo klub.

Riječ je o Udruženju koje finansira učenike i studente širom BiH koji imaju lošije finansijsko stanje, a također njihovi stipendisti su i brojni perspektivni sportisti. Udruženje u okviru svojih aktivnosti donira i sportsku opremu raznim školama i sportskim klubovima širom Bosne i Hercegovine.

„Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu već decenijama je primjer humanosti, nesebičnosti i brige o drugima, pa iako se i sami finansiraju od donacija, nalaze način da pored stipendija podrže mlade zaljubljenike u sport. To ih čini pravim primjerom u bh. društvu i dokaz je koliko je svoje ljudske vrijednosti utkao u njihovu misiju njihov osnivač pokojni general Jovo Divjak, legenda i jedan od simbola ovog grada. Ovim gestom želimo na pravi način odati počast pokojnom generalu koji je zadužio ovaj grad na isti način kao i naš Želimir Vidović Keli po kojem ova nagrada i nosi ime“, stoji u obrazloženju odluke UO Kluba.

Ceremonija uručenja nagrade će biti održana na svečanoj gala večeri povodom 75. godišnjice Kluba u ponedjeljak 25. oktobra u sarajevskoj Vijećnici.

Želimir Vidović Keli, legenda Fudbalskog kluba Sarajevo i čitavog grada, rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na najveći bh. stadion stigao je u ljeto 1974. iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. augusta 1974. u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana. Dres Sarajeva Keli je oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova.

Keli je ubijen 17. maja 1992. godine u Nedžarićima. Poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Fudbalski klub Sarajevo je od 2019. ustanovilo nagradu koja nosi ime Želimira Vidovića Kelija kako bi trajno čuvali uspomenu na njega i njegovu humanost.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ je udruženje Jovana Divjaka, pokojnog generala Armije Republike BiH, koje je kroz 27 godina pomoglo gotovo 60.000 djece, mladih i njihovih porodica u vrijednosti stipendija od gotovo 13 miliona KM. Precizno, udruženje je za 27 godina pomoglo 59.129 djece, mladih i njihovih porodica u vrijednosti od 12.920.274,43 KM ( 6.606.031,42 EUR).

Obrazovane generacije jedini su garant svijetle budućnosti Bosne i Hercegovine, pa i vi podržite ovo udruženje. Više informacija možete saznati na njihovoj stranici https://ogbh.com.ba/

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica Mozzart.

Oznake:

Komentari

1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Mirso k.
22.10.2021. 07:21

Svaka cast…respekt i veliko postovanje…cudno je da od tolikih obrazovanoh generacija jos niko nije isplivao u prvi plan i u potpunosti opravdao ono za sto se ova fondacija zalaze i slijedi put velikog covjeka naseg dragog generala Cika Jove i velikog sportiste naseg Kelija…neka vam je pokoj dusi….