Kako prenosi španski medij Cadena SER, FIFA je obavijestila fudbalske saveze da zaista želi i planira da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine.

To bi počelo već od 2026. godine kada se Mundijal igra u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi. To će Svjetsko biti specifično jer će na njemu igrati čak 48 reprezentacija.

Španci pišu i da je FIFA napravila sistem i kalendar po kojem će igrati imati manje putovanja iz klubova u reprezentacije, smanjit će se s prosjeka 50 na 30 dana.

Po novom, navodnom, sistemu kvalifikacije bi bile skraćene na samo sedam utakmica, a u kalednaru bi bile samo dvije reprezentativne pauze. Jedna u martu jedna u septembru. Ovo je želja FIFA-e kako bi smanjili umor igrača.

Naveden je primjer Messija, koji je između 2014. i 2018. godine zbog reprezentacije prevalio 324.569 kilometara, što bi se u ciklusu od 2026. do 2030. godine smanjilo na 157.348 kilometara.

Ovo još uvijek nije konačna odluka FIFA-e nego su samo potvrdili svoje namjere. Za zvanične odluke slijedila bi brojna glasanja.

(Reprezentacija.ba)