Zrinjski trenutno igra najbolji fudbal u BiH, prvi je nakon 16 odigranih kola sa 36 bodova, a najzaslužniji za sjajne partije tima iz Mostara je trener Sergej Jakirović.

Jakirović je Zrinjski preuzeo 28. decembra prošle godine, baš kada je bio i jedan od kandidata za novog selektora BiH.

Za Sergeja početak u Zrinjskom nije bio baš idealan. Eliminisan je u Kupu BiH od Sarajeva, a Zrinjski u sezoni 2020. / 2021. osvojio četvrto mjesto i prvi put nakon sezone 2012. / 2013. ostao bez plasmana u europska takmičenja.

Ipak, vjerujući u kontinuitet čelnici Zrinjskog su imali povjerenja u Jakirovića, ostavili ga na poziciji šefa stručnog štaba i napravili pravi potez.

Jakirović je pred početak nove sezone selektirao momčad po svom izboru i pokazao da zna šta radi. “Riješio” se nekoliko provjerenih i kvalitetnih igrača poput Filipovića, Todorovića, Arežine, Ibaneza, Govedarice, Enina, Trebotića, a doveo možda manje poznate fudbalere, ali one za koje je smatrao da će se uklopiti u njegovu viziju i sistem.

Ekipa Zrinjskog igra moderan, napadački fudbal sa presingom i nije ni čudo što izabranici Sergeja Jakirovića imaju skor 11-3-1 uz gol razliku 27:4.

Trener Zrinjskog je napravio idealan spoj iskustva i mladosti i za sada to djeluje odlično. Možda je najbitnije to što je igra Zrinjskog gledljiva i to je ono što najviše privlači navijače na tribine.

Jakirović je u timu ostavio isksune igrače (Bilbija, Bekić, Tičinović, Jakovljević i Barišić), uz koje mladi iimaju dodatnu sigurnost i razvijaju se u pravom smijeru.

Trener Zrinjskog šansu daje i mladim fudbalerima, pa su tako Igor Savić (21) i Ivan Bašić (19) standardni prvotimci, dok sve više prilike za igru dobijaju Anes Mašić (21), Danilo Šipovac (21) te talentovani Franko Sabljić (18).

Statistički gledano Zrinjski je dominirao u skoro svim mečevima ove sezone, zabio je pet golova Borcu u Banjoj Luci, dva Sarajevu na Koševu, razbio Široki sa 4:0 na svom terenu, Želju dva puta sa po 3:0, dok je dva puta savladao gradskog rivala Veleža.

U nekim mečevima je bilo manjih problema, ali Zrinjski izgleda kompaktno, osvaja bodove i čini se da je trenutno glavni, možda i jedini, kandidat za titulu šampiona BiH.

Jakirović je prije Zrinjskog vodio Maribor, Veliku Goricu i Sesvete. Kao igrač između ostalih igrao je za Spartak Trnavu, CSKA Sofiu, NK Zagreb, Kamen Ingrad, NK Rijeka, više austrijskih klubova… Za BiH je odigrao pet mečeva.

Kada trener ima znanje, a klub vjeruje u njega, onda igra i rezultati ne mogu izostati. Bravo Sergej!

(Reprezentacija.ba)