U hrvatskim medijima, konkretno u listu Sportske novosti, prije nekoliko dana se pojavila informacija da bi dres reprezentacije BiH mogao obući Jakov Medić.

Ime je to defanzivca St. Paulija, kluba iz Hamburga koji drži lidersku poziciju u 2. Bundesligi, a na radaru N/FSBiH se našao zahvaljujući odličnim partijama koje pruža. Trenutno je hit stoper prvenstva. Odigrao je svih 10 utakmica po 90 minuta, upisao dvije asistencije, te zabio gol u Kupu.

Bh. papire bi mogao dobiti bez problema s obzirom da je porijeklom iz naše zemlje, a cijela priča je, kako je otkrio u razgovoru za Reprezentacija.ba portal, krenula iz zezancije. Saigrač i jedan od boljih prijatelja mu je Zmaj Nikola Vasilj.

– Teško mi je reći jesam li očekivao da će me ovako dobro krenuti. Godinama radim na sebi i treniram, negdje u podsvijesti sam znao da će se trud isplatiti. Prije nego što sam došao u St. Pauli, odličnu sezonu sam odigrao u trećeligašu Wehenu i već tada je bilo dobrih ponuda. Čak i od prvoligaških klubova. Imao sam osjećaj da će mi u St. Pauliju biti dobro i ispostavilo se da nisam pogriješio. Dobar je tim, trener je odličan… Poklopilo se sve. Gode mi pohvale, priča nam 23-godišnji Zagrepčanin.

Danas je St. Pauli na vrhu “Zweite” sa 22 osvojena boda. Slijede ga Selimbegovićev Regensburg, Schalke, Paderborn…

– Uvijek je igrač bolji ako je i ostatak ekipe dobar. To ide jedno uz drugo. Svi moramo biti dobri da isplivaju i pojedinačke kvalitete. U St. Pauliju nema nikakvog pritiska za ulazak u Bundesligu. Puno treniramo, trudimo se, a šta će biti – vidjet ćemo. Trener nam govori da dajemo uvijek sve od sebe. Sve ovisi o nama.

St. Pauli je drugi klub u kojem dijeli svlačionicu sa bh. golmanom Nikolom Vasiljem.

– Nikolu poznajem još iz Nurnberga. Jako smo dobri prijatelji, svakodnevno se družimo. Interesantno, naše su bake išle zajedno u razred u Hercegovini. Od njega je i krenula ta priča oko reprezentacije BiH. Prvo je to pokrenuo iz zezancije, kao ne zovu te tvoji (Hrvati, op.a), pa dođi kod nas.

Interesovalo nas je koliko je zapravo ozbiljna priča oko reprezentacije BiH i Medića.

– Uvijek u situacijama gdje igrač ima opciju da igra za dvije reprezentacije, pojave se razne priče, tako je i u mom slučaju. Već sam spomenuo da je Nikola par puta pokretao razgovor na tu temu, a u međuvremenu kontaktirali su me i određeni ljudi koji su rekli da me prate i koji su involvirani u bh. fudbal. Ne bih o detaljima. Dok ne budem morao donijeti konačnu odluku, ni sam ne znam šta bih napravio, kazao je za Reprezentacija.ba Medić.

Jasno je da je Mediću na prvom mjestu Hrvatska, rođeni je Zagrepčanin, a u susjedstvu je i započeo karijeri. No, ne zaboravlja ni porijeklo.

– Moj otac je rođen u Hamzićima pored Čitluka, tamo imamo porodičnu kuću. Kada sam bio manji, često sam išao tamo, no danas baš i nemam mnogo vremena za to. Sada živimo u Zagrebu, ali volim Hercegovinu.

Zmajevi su nakon zapaženih nastupa u posljednjim utakmicama vratili povjerenje nacije.

– Nikola mi priča o reprezentaciji. Upućen sam u rezultate, znam da je tim dobar i poznajem neke igrače. Utakmice gledam zbog Nikole.

Medićev fudbalski put nije bio nimalo lagan. Do Njemačke je došao na mala vrata preko Hrvatskog Dragovoljca, Zagreba, Istre, Lučkog i Vinogradara.

– O svom fudbalskom putu mogu napisati knjigu. Nije bilo lagano, istina. U Hrvatskoj sam bio od 1. do 3. lige, a tako i u Njemačkoj. Malo je poznato da sam prve korake napravio u Dinamu sa generacijom u kojoj su, između ostalog, bili još Majer, Sosa, Brekalo… Moj agent uvijek kaže da je najbitnije ne preskakati stepenice i puno trenirati. Sada uživam u plodovima svog rada, ali naravno da želim proći još nekoliko stepenica do vrha, istakao je Medić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Medića hvale i njemačke kolege, navodeći da bi već na zimu mogao igrati u “pravoj” Bundesligi jer ga pomno prati nekoliko klubova, mada sve vodi ka tome da bi promociju u elitni rang mogao izboriti i sa St. Paulijem. 

(Reprezentacija.ba)