Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine vratili su povjerenje nacije. Zmajevi su remijem u Ukrajini pokazali da mogu biti konkurentni u borbi za plasman u play-off, pa i Svjetsko prvenstvo, a preko noći u jednog od junaka prometnuo se Anel Ahmedhodžić.

Danas lakše dišemo zahvaljujući upravo njemu. Mladi fudbaler koji nastupa za Malmo je svojim golom donio bod iz Ukrajine, a cijeli meč ustvari je odigrao zrelo, odmjereno i hrabro. I bivao je često na protivničkoj polovici iako mu je primarni zadatak da brani vlastiti gol.

O Ahmedhodžiću i njegovom prvijencu u dresu BiH za Reprezentacija.ba portal govorio, ni manje ni više, nego njegov otac Mirsad za kojeg nikad, uz sve prepreke, nije bilo dileme da će njegov sin igrati za BiH. I danas sija od sreće…

– Kako se osjećam? Ponosan sam, i kao navijač i kao otac. Ipak je ovo bio njegov prvi gol u dresu reprezentacije. Ne znam koliko znate, ali Anelu nije strano zabijati golove. Zna igrati više pozicija. Dok je bio dijete u jednoj sezoni je zabio 39 golova u 38 utakmica, otkriva Mirsad Ahmedhodžić na samom početku razgovora.

Još jednom se pokazalo da je reprezentacija u Ahmedhodžiću definitivno dobila veliko pojačanje. Još nekoliko mladih fudbalera ozbiljno se nameće.

– Nastupila je smjena generacija, došli su neki novi momci i trebalo je malo strpljenja da se to sve uklopi. Imao sam priliku da upoznam selektora Ivayla Peteva i po onome što sam vidio, čovjek ima volju i stalno mu je da napravi rezultat i jedan kvalitetan tim. Doći će vrijeme kada će otići Džeko, pa Pjanić, zato treba misliti na ove mlade.

N/FSBiH je Ahmedhodžića “oteo” Švedskoj gdje je rođen i čije je omladinske selekcije prošao, ipak njegov put prema dresu BiH nije bio tako lak – prvo je bio odbijen na kampu saveza u Švedskoj.

– Kao neko ko je srcem i dušom Bosanac, ko je pred rat igrao fudbal u Sarajevu, bilo mi je stalo do toga da moj sin jednog dana nosi dres BiH. Zajedno sa mnom je od malih nogu gledao utakmice Zmajeva i navijao. U reprezentaciju sam ga pokušao gurnuti još kada je imao 14 godina. Bilo je tada selektiranje u Švedskoj, ali eto, tada ga nisu uzeli jer je bio premlad. Govorili su ima vremena za njega. Anel danas živi svoj san. Do jučer je nosao Džekine dresove, čak su se i moji prijatelji šalili s njim da će jednom igrati zajedno i eto…

Otkrio nam je još neke pikanterije koje se tiču Ahmedhodžića.

– Kod mene u kući se nekada nije pričalo nekim drugim jezikom osim bosanskim. Nisam želio da danas-sutra Anel ima problem s tim, iako mu je bilo teško kada je kao 15-godišnjak otišao u Englesku gdje nije imao s kim pričati. Pogubio se. Sada kada je opet s nama, ide mu bolje.

U minulom prijelaznom roku činilo se da će Ahmedhodžić napustiti Malmo. Brojni timovi su bili zainteresovani za potpis mladog defanzivca.

– Atalanta je posebno bila zagrijana. Ljudi iz Italije su dolazili da završe ugovor, trebao je još u januaru potpisati za njih i onda do ljeta ostati u Švedskoj. Bio je dogovor, i Anel je planirao da će tamo, ali… Ne bih pretjerano ulazio u razloge. Na kraju je Malmo odlučio da ga zadrži jer im je potreban bio i zbog Lige prvaka, kaže stariji Ahmedhodžić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)