BiH je u oktobru osvojila četiri boda u dva gostujuća meča kvalifikacija za SP 2022 protiv Kazahstana (2:0) i Ukrajine (1:1), a Smail Prevljak je zabio dva gola u trijumfu nad Kazahstancima.

Napadač belgijskog Eupena za Al Jazeeru je otkrio da je naš tim ispunio cilj, odnosno osvojio četiri planirana boda.

“Prije ovog okupljanja, cilj je bio da uzmemo četiri boda iz dvije gostujuće utakmice i ispunili smo ga. Poklopile su se neke kockice i ostvarili smo plan. Nadamo se da ćemo i u sljedećim utakmicama ostvariti učinak od četiri boda koja bi nas odvela u baraž za SP“, govori Smail ističe da je zajedništvo ključ dobrih rezultata:

“Sigurno je da se sada osjeti bolja atmosfere u reprezentaciji. Prepoznatljivi smo po zajedništvu i borbenosti jednih za druge, koje utiču pozitivno na nas. Igrajući na terenu potvrdili smo to više puta, pa su došli i dobri rezultati. Ekipa je miks starijih igrača koji nas predvode i mlađih. Našli smo se i na tom planu gdje nam pomažu iskusniji fudbaleri. Žalimo za dva ispuštena boda protiv Kazahstana u Zenici, jer smo trebali pobijediti tu utakmicu. No, šta je, tu je. Sada imamo sedam i sljedeći plan je da osvojimo četiri boda za prolaz u baraž.

BiH do kraja kvalifikacija na svom terenu dočekuje Finsku i Ukrajinu, a Prevljak smatra da nas čekaju dva teška susreta.

“Biće teške obje utakmice, jer Finska nije lagan protivnik. Protiv Ukrajine smo i tamo vidjeli da je teže igrati kada im dopustimo da kontrolišu posjed lopte. Kada imamo inicijativu, možemo se nositi sa svima. Vjerujemo u sebe i borićemo se dokle god ima nade da odemo u baraž. Krasi nas borbenost i vidjelo se u prethodnim utakmicama maksimalno zalaganje. Takav ćemo imati pristup i u presudnim mečevima, a kvaliteta imamo. To je bilo očito i prethodnih godina. Nadamo se da će se sve posložiti da ostvarimo rezultat koji će obradovati sav narod u BiH. Uvjeren sam da ćemo proći u baraž”, kaže Smail za Al Jazzeru.

Naš napadač je prokomentarisao i dosadašnji rad selektora Peteva.

“Odnos je dobar. Selektor je unio dosta živosti i energije, te znatno popravio atmosferu u reprezentaciji. Vidim da ga igrači vole i poštuju, pa ga i ja volim. Tu smo da zajedno uradimo veće stvari i pokušaćemo uspjeti u tim nastojanjima. Ne samo da je Petev energičan, nego i taktički mnogo zna. To dosta pomaže, kao i njegov temperament koji nas motiviše i gura naprijed. Sve je to jedna cjelina. Igrači su zadovoljni sa njim, a isto bi trebala biti i cijela nacija, jer je odradio dobar posao.  Znamo kako je bio dočekan. Naravno da nama i selektoru znači podrška navijača i cijele BiH, za razliku od momenata kada čitamo neke glupe komentare. Ipak, to je sastavni dio fudbala i biće toga svakako. Podrškom dobijamo samopouzdanje i želimo da istrajemo u ispunjenju trenutnog cilja – baraža.”

Smail je otkrio i da mu je fudbalski uzor Edin Džeko.

“Uvijek mi je uzor bio Edin Džeko. Pratio sam ga od početka njegovog igranja za Wolfsburg. Tada nisam propuštao nijednu utakmicu ovog njemačkog tima, kao i danas kada uživam gledati mečeve Intera zbog Džeke.”

(Reprezentacija.ba)