Lazio i Inter večeras od 18,00 sati igraju derbi osmog kola Serije A, a u centru pažnje su naš Edin Džeko i napadač Lazija Ciro Immobile.

Legendarni argentinski napadač Hernan Crespo (igrao za oba kluba) je u kolumni za Gazzettu dello Sport analizirao igru Džeke i Immobilea, s obzirom da su obojica zabila po šest golova u dosadašnjem dijelu sezone.

Crespo je imao samo riječi hvale za Edina.

“Džeko se u potpunosti razlikuje od Immobilea. Snalažljiv je napadač i voli da priča sa saigračima. Također, dobar je i kao asistent. Ponekad nije baš naš lucidan i ubojit u završnici kako se to očekuje, ali nekada njegovi driblinzi na vrhu kaznenog prostora znaju biti ključni za ekipu”, analizira Crespo i ističe da Edin ima karakteristike veznog igrača:

“Edin ima odličan udarac i sjajnu tehniku. Njegovi udarci su posebno opasni sa vrha kaznenog prostora. Šutevi od Džeke su neugodni čak i kada idu po sredini gola, jer su veoma snažni. On je napadač sa vizijom veznog igrača. Uvijek zna šta će uraditi sa loptom kada je u njegovom posjedu. Uvijek zna šta će uraditi sa loptom. Nekada asistira na stranu, nekada pošalje vertikani pas, a nekada zadrži loptu kako bi njegovi saigrači bili u boljoj poziciji. Njegova vizija igre i učešće u njoj je dodatna vrijednost i kada tim ima posjed, ali i bez posjeda.”

Legendarni argentinski napadač smatra da kapiten BiH na sjajan način koristi i svoju visinu.

“Fizički je snažan i ima prednost u odnosu na svoje čuvare. Najčešće je viši od svojih protivnika i to mu pomaže. Sposoban je da se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme, a igru glavom koristi kako bi i asistirao saigračima.”

Inače, Crespo je za Inter odigrao 116 utakmica i zabio 45 golova, dok je u dresu Lazija postigao 48 golova u 73 meča.

Za selekciju Argentine zabio je 35 golova u 64 susreta.

(Reprezentacija.ba)