Bosna i Hercegovina opravdano može razmišljati o baražu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Uspijemo li u posljednja dva kola napraviti željene rezultate, BiH će nastupiti u baražu koji se organizuje po uslovima koji su drugačiji od onoga na što smo navikli.

U baražu će se naći deset drugoplasiranih ekipa iz kvalifikacija i dvije najbolje ekipe iz Lige Nacija (pobjednici grupa) koje nisu izborile plasman na SP 2022.

Tih 12 selekcija bit će podijeljeno u tri grupe od po četiri ekipe, a potom će biti izvučeni parovi polufinala svake grupe.

Pobjednici će igrati finale grupe, te će se tako dobiti i pobjednici grupa koji će igrati na SP 2022.

Prije izvlačenja grupa bit će određeno šest nositelja i šest nenositelja. Status nositelja imat će šest najboljih drugoplasiranih ekipa iz kvalifikacija, s tim da u sadašnjim grupama ekipama se ne računaju bodovi osvojeni protiv šestoplasiranih ekipa. BiH je u grupi gdje ima pet ekipa tako da ovo pravilo ne važi u našoj grupi.

Nenositelji će biti preostale četiri drugoplasirane reprezentacije i dvije reprezentacije iz Lige Nacija.

Nakon žrijeba grupa bit će žrijebani i polufinalni parovi grupe. Nositelj će biti domaćin, a igra se samo jedna utakmica. Polufinala su na programu 24. marta, a finale 29. marta. Domaćin finala bit će određen žrijebom. Dakle, tri grupe će imati pobjednike, što znači da od 12 ekipa iz baraža tri idu na Svjetsko prvenstvo.

Nakon posljednjih utakmica u kvalifikacijama, odnosno gledajući trenutno stanje na tabelama, kandidati za baraž su sljedeći: Portugal (16 bodova), Švicarska (14), Škotska (14), Španija (13), Poljska (11) i Hrvatska (11), a nenositelji Češka, Norveška, Rumunija, Ukrajina te Vels i Austrija iz Lige Nacija.

Našu reprezentaciju očekuju još dvije utakmice. Za drugo mjesto Zmajevima je potrebna pobjeda nad Finskom i remi sa Ukrajinom. S obzirom na stanje u preostalim grupama i raspored utakmica, BiH bi i sa četiri boda bila drugoplasirana i među nenositeljima, ali i sa maksimalnih šest bodova gotovo sigurno ne bi bila nenositelj.

Utakmica sa Finskom igra se 13. novembra, a sa Ukrajinom 16. istog mjeseca. Oba meča igrat će se u Zenici.

Preostale utakmice:

BiH – Finska (13.11.2021. – 15:00 sati)
Francuska – Kazahstan (13.11.2021. – 20:45 sati)
Finska – Francuska (16.11.2021. – 20:45 sati)
BiH – Ukrajina (16.11.2021. – 20:45 sati)

(Reprezentacija.ba)