Velež i Zrinjski u petak od 17,00 sati na stadionu Rođeni igraju derbi utakmicu 13. kola Premijer lige BiH.

Uoči mostarskog derbija održana je i press konferencija, a trener Veleža Feđa Dudić je pohvalio trenutnog lidera na tabeli.

“Pauza je dobro došla ekipi bez obzira što smo uvezali dvije pobjede prije nje. Vratili su nam se Radovac i Zajmović, pa za derbi imamo sve igrače osim suspendovanog Hasanovića. Zrinjski je do sada pokazao najviše i zasluženo je prvi. Znamo kako većinom zabijaju golove, a to su centaršutevi sa strane i prekidi. Ipak, i drugi su to znali i opet primali golove. Tu je i Bilbija kao najbolji igrač lige. Ćorluka igra sjajnu sezonu, dok stoperski par pravi možda i najmanje pogrešaka u ligi”, govori Dudić i nastavlja:

“Vidim da njihovi neki igrači najavaljuju da im je sve osim pobjede neuspjeh. Ako samopouzdanje baziraju na prvoj utakmici protiv nas, onda su se prevarili. To je bila naša najlošija utakmica u ovoj sezoni. Znamo na koji način trebamo igrati protiv Zrinskog i sa kakvom energijom te sam uvjeren da će to moji igrači pokazati.”

Dan pred mostarski derbi kladionice veće šanse daju Zrinjskom. Kladionica Mozzart u svojoj ponudi nudi kvotu 2.35 na pobjedu Zrinjskog. Ostale kvote sa ovog duela možete vidjeti ovdje.

Trener Veleža je komentarisao i pravilo U21 igrača (minimum dva igrača do 21 godine moraju početi susret, a jedan mora završiti utakmicu), ali i to što se fudbaleri U21 BiH još uvijek nisu vratili iz Luksemburga.

“Mi samo gledamo u jednom smjeru. Niko se ne pita kako je igračima od 22,23 godine koji ostanu na klupi, a relativno stariji moraju početi susret. Kada sam trenirao GOŠK tog pravila nije bilo. Kod mene je tada debitovao Bošković sa 18 godina, a nakon toga je otišao u Dinamo. Mulahusejnović se prodao iz GOŠK-a, Rodin također, Vego je otišao u inostranstvo. Stvarali smo mlade igrače i radili odličan posao. Vidio sam da je isto pravilo bilo u Rumuniji i Srbiji, ali je nakon godinu dana ukinuto”, istakao je trener Rođenih i dodao:

“Također, mladi reprezentativci se još nisu vratili iz Luksemburga. Danas je četvrtak, pa će se valjda pojaviti u toku dana. Isto kao da smo igrali u Zanzibaru, a ne Luksemburgu. To nije korektno. Mladi igrač mora da igra sutra, a potreban mu je odmor. Čuo sam se sa svojim igračima koji su u reprezentaciji i kau da su pet sati proveli na aeordormu.”

(Reprezentacija.ba)