Selektor Ivajlo Petev od “neprijatelja broj 1” kroz nekoliko mjeseci već od navijača dobija epitete “najboljeg bh. selektora ikada”.

Premalo je utakmica iza bugarskog stručnjaka na klupi BiH da bi dobio takve epitete, kakvi su do sada pripisivani Ćiri i Papetu, ali činjenice govore kako je uistinu u kratkom periodu napravio dobar posao i da se njegov potpis itekako vidi.

Petev je nakon više godina agonije napokon prilagodio formaciju reprezentacije našem igračkom kadru. Godinama su selektori forsirali formaciju sa krilima, iako BiH odavno već nema kvalitetnog krilnog igrača. Krila su požrtvovano “glumili” Ibišević, Krunić, Gojak, Hodžić…. Svojim individualnim kvalitetom lomili su protivnika i nerijetko zabijali i golove, ali takva formacija našoj reprezentaciji je gledajući široku sliku dugoročno uveliko smanjivala efikasnost.

Petev je svoj debi imao u Finskoj, a prije utakmice imao je samo dva treninga sa reprezentacijom. Tada nije uspio promijeniti formaciju, ali nije čekao ni da prođe nekoliko godina kao neki njegovi prethodnici. Samo pet dana Petevu je bilo dovoljno da uvidi stanje i prebaci formaciju u 5-3-2, odnosno 3-5-2 sa kojom smo se suprostavili kasnije Francuzima na Grbavici.

Od tada reprezentacija BiH izgleda stabilno i kompaktno. Raduje da se selektor i reprezentacija nisu zaustavili samo na tome, pa se iz utakmice u utakmicu otklanjaju pogreške koje su viđene. Npr. BiH je u prve četiri utakmice primila šest golova, od tog pet iz prekida, dok je u oktobru primila jedan gol u dva susreta, ali taj gol nije primljen nakon prekida.

Ono što je važno istaći jeste pragmatičnost Peteva. Kod mnogih ranijih selektora BiH je stajala na terenu isto i protiv jačih i slabijih ekipa. Primjera radi, aktuelni selektor je protiv Francuza igrao defanzivnije i čekali smo svoju šansu iz tranzicije, dok smo protiv Kazahstana, selekcije od koje smo objektivno jači, napadali i dominirali u obje utakmice, što se i očekuje. Da se i tu usavršava taktika iz utakmice u utakmicu, pokazuje napredak u igri protiv istih protivnika – dovoljno da se uporede oba meča protiv Francuske i Kazahstana.

Ne treba zaboraviti da je BiH u slavila bez većih problema u Kazahstanu gdje je igrala bez povrijeđenih Pjanića, Krunića, Saničanina, Vrančića, Lončara, Matea Sušića, dok zbog problema sa vizama nisu doputovali Đumić, Prcić, Sarić te Hadžikadunić (bio suspendovan).

Puno je još tu taktičkih poteza koji bi se mogli analizirati i pohvaliti, ali ono što je jasno da nijedna selektorova ideja ne bi bila moguća za sprovesti, bez sjajnog angažmana i požrtvovanosti koju imaju naši igrači. Na terenu se bukvalno gine, a koliko su naši Zmajevi predani svojoj misiji u reprezentaciji najbolje pokazuje podatak da su se u već nekoliko utakmica uspjeli vratiti nakon rezultatskog deficita. Posljednja utakmica protiv Ukrajine je najbolji primjer kakvo međusobno poštovanje i ljubav igrači imaju između sebe, ali i prema selektoru, reprezentaciji, navijačima… Za veliko poštovanje!

Bilo bi sjajno kada bi napredak selektora i reprezentacije donio i napredak ponašanja navijača na internetu. Trebaće još puno odgledanih utakmica da navijačke mase shvate da je igrač koji više gubi loptu na utakmici možda samo u takvom zadatku da ima više rizika u igri, ili da igrač koji “zakasni” za protivničkim igračem nije kriv za primljeni gol, nego neka druga prethodna okolnost na terenu. No, čini se da svaka generacija mora imati nekog igrača koji će navijačima “biti na tapetu” i kojeg će ga uništavati komentarima na društvenim mrežama, a bez da znaju o čemu zapravo pričaju. Scenarij je do sada gotovo uvijek bio da upravo ti igrači prije ili poslije začepe usta kritičarima.

Nisu samo navijači skloni ovakvom ponašanju, jer ne treba zaboraviti kako je ne tako davno i neko iz FS BiH javno na stranici saveza kritikovao Anela Ahmedhodžića zbog “nedostatka patriotizma”. Definitivno, treba razmisliti da li se pravi veća šteta ili korist svojoj domovini prije nego se stisne “enter”.

Za rezime je najbolje reći kako je Petev sa ovom generacijom igrača napokon, nakon pet godina zimskog sna, probudio kult reprezentacije, te da se utakmice BiH ponovo čekaju sa velikim nestrpljenjem.

Kako god odigra reprezentacija BiH u novembru, Petevu treba ponuditi produženje ugovora, ali i angažovati ga kao predavača u Centru za edukaciju NFSBIH. Definitivno, ima nešto novo da pokaže novim trenerima, ali i da pita postojeće trenere naših klubova kada misle početi proizvoditi igrače profila kakvi trebaju reprezentaciji.

(Reprezentacija.ba)