U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine u okviru Kvalifikacija za Europsko prvenstvo dočekuje Italiju, a susret se igra na Bilinom polju u 17:30 sati.

Mladi Zmajevi su u dosadašnjem dijelu Kvalifikacija odigrali tri meča. Remizirali su u Crnoj Gori sa domaćinom 2:2, u Zenici su poraženi od Irske sa 0:2, dok su u posljednjem susreti odigrali 1:1 sa Švedskom.

U svojoj četvrtoj utakmici, naš tim očekuje i najteži protivnik. Mlada reprezentacija Italija, koja je redovni učesnik završnica Europskih prvenstava u Zenicu stiže sa šest bodova iz dva meča i prema najavama selektora maksimalan učinak žele nastaviti i nakon susreta sa BiH.

Talijani su na posljednjih deset utakmica ostvarili sedam pobjeda, dva remija, te jedan poraz koji su doživjeli nakon izvođenja penala. S druge strane, BiH u deset mečeva ima samo dvije pobjede.

Kvalitet i pobrojane činjenice stavljaju Italiju u red apsolutnih favorita. Kladionica Meridian na dan utakmice nudi kvotu 1.40 na pobjedu Italije. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

Najpoznatiji igrač Italije je sasvim sigurno saigrač našeg Radeta Krunića, Sandro Tonali koji je i kapiten mlade selekcije Talijana. Prema portalu Transfermarkt, Italija je procijenjena na 85.80 miliona Eura. Mlada reprezentacija BiH vrijedi skoro 15 puta manje, procjena ekipe Slobodana Starčevića je 6.53 miliona Eura.

Selektori Slobodan Starčević i Paolo Nicolato najavili su današnji susret.

“Na pripremama smo radili kvalitetno i gradili smo atmosferu na bazi dobre igre koju smo prikazali protiv Švedske. Nastojali smo da naglasimo dobre stvari koje smo radili u proteklom periodu, a da greške koje smo pravili korigujemo. Slijedi nam meč sa jakim protivnikom koji je i favorit u našoj grupi. Svjesni smo njihovih i individualnih i timskih kvaliteta. Spremili smo se da se sutra suprotstavimo Italiji na najbolji mogući način, da odigramo što bolje možemo i pokušamo napraviti dobar rezultat”, kazao je Starčević.

“Prvi meč će biti veoma težak. Igrat ćemo daleko od kuće protiv vrlo dobre i tvrde ekipe BiH. Oni su remizirali sa Švedskom i nisu zaslužili poraz od Irske”, kratko je o BiH govorio Nicolato.

Mlade reprezentacije BiH i Italije su do sada odigrale dva susreta:

U21 Italija – U21 BiH 1:1 (13.10.2009. – Mantova)

Marilungo je doveo Talijane u vodstvo, a remi našoj reprezentaciji donio je Josip Ćorić. Za BiH su tada igrali: Šehić – Vranješ, Šunjić, Savić, Bunoza – Kiso, Ćorić, Galešić, Subašić – Džafić, Miljković.

U21 BiH – U21 Italija 0:1 (03.09.2010. – Sarajevo)

Italija je slavila sa minimalnih 1:0, a jedini gol postigao je Roberto Soriano. Dres naše selekcije nosili su: Šehić, Bešić, Bunoza, Aničić, Subašić – Galešić, Kiso, Haurdić, Sesar, Bilbija – Mujić.

Današnja utakmica Bosne i Hercegovine i Italije igra se na Bilinom polju u 17:30 sati uz direktan TV prijenos na Areni Sport.

(Reprezentacija.ba)