Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kazahstana Azamat Serikovich govorio je za Vesti.kz o situaciji sa odbijanjem izdavanja vize za šest reprezentativaca BiH te nekoliko članova delegacije FS BiH.

Sanjin Prcić, Elvis Sarić, Dennis Hadžikadunić i Dario Đumić nisu optutovali za Kazahstana zbog problema sa vizama, Adi Nalić i Jusuf Gazibegović su naknadno dobili vize i u petak ujutro bi se trebali priključiti saigračima.

Serikovich kaže da su u tamošnjem savezu učinili sve što je u njihovoj moći da riješe problem.

“Uradili smo sve što je zavisilo od nas. Mi nismo zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova ili ambasade. Popis delegacije poslali smo migracijskoj službi Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega smo dokumente predali ambasadi. U posljednja dva ili tri dana bili smo u kontaktu po ovom pitanju i pitali smo se zašto se to dogodilo. Rečeno nam je da u jednom od pasoša postoje mutne stranice, kao da je po njima prosuta voda te da nije bilo mjesta za pečat. U nekoliko slučajeva dokumenti za vizu predani su kasno. Ipak, oni koji su kasnije dobili dozvolu, stići će ovdje drugim letom”, kazao je Serikovich i kratko odgovorio na pitanje da li su im se obratili iz FS BiH:

“Obratili su se nama i UEFA-i. Mi smo odgovorili da pokušavamo pomoći na sve moguće načine. Slali smo pisma i uradili smo sve što je to u našoj moći. Ali, mi smo javna organizacija, a ne ambasada.”

U medijima se spominjalo i da se Fudbalski savez Kazahstana na neki način “sveti” našem Savezu, s obzirom da je uoči duela u Zenici između BiH i Kazahstana nekoliko kazahstanskih igrača imalo problema sa ulaskom.

Serikovich na te optužbe ima jasan odgovor.

“Ako govorimo o našim igračima, uvrijeđen sam takvim optužbama, jer dokumente uvijek predajemo na vrijeme. Istina je da su tada Alip i Pokatilov kasno dostavili svoje dokumente, ali postojali su objektivni razlozi. U trenutku podnošenja zahtjeva, igrači su bili u inostranstvu sa svojim klubovima.”

Uz probleme sa vizama kladionice su smanjile šanse BiH za trijumf u Kazahstanu. Ipak smo idalje jasni favoriti. Kladionica Meridian na pobjedu BiH dva dana uoči utakmice sada nudi kvotu 1.90. Ostale kvote sa ove utakmice pogledajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)