Kazahstan je za kratak period postao top tema u BiH, nakon što su odbili izdati vize za šestoricu naših igrača. Dovoljno da napišemo koju riječ o ovoj državi o kojoj se malo zna.

Kazahstan je deveta po veličini država na svijetu (2.727.300 km2) i nalazi se u centralnoj Aziji, a svoju nezavisnost proglasila je 1991. godine. Prethodno je bila sastavni dio Sovjetskog saveza. Zvanično su ateisti. “U plusu” su četiri sata vremenske razlike u odnosu na BiH.

Graniče sa Rusijom, Kinom, Turkmenistanom, Uzbekistanom i Kirgistanom.

Foto: Worldmaps

Glavni grad države koji je udaljen pet sati leta od Sarajeva nosi ime po prethodnom predsjedniku. Nursultan Abišuli Nazarbajev je od 1990. do 2019. godine bio predsjednik ove države, da bi u martu 2019. godine neočekivano dao ostavku na tu funkciju. Zamijenio ga je Kasim-Žomart Tokajev i odmah je predložio preimenovanje glavnog grada Astane u Nur-Sultan u čast svom prethodniku.

Foto: Spomenik bivšem predsjedniku

Zanimljivo da je to bio četvrti put u zadnjih 60 godina da glavni grad mijenja ime. Ranije se zvao Akmolinsk, Tselinograd te Akmola prije nego što je prozvan Astana.

Do 1997. godine glavni grad Kazahstana je bio Almaty, ali je Nazarbajev prijestolnicu prebacio u Astanu (današnji Nur Sultan).

Nur Sultan je grad od oko milion stanovnika i specifično je da se zimi temperature kreću i do minus 40 stepeni, dok su ljedi do plus 40 stepeni.

Nazarbayev je 2012. godine uveo novi praznik, kojim se obilježava godišnjica njegovog imenovanja predsjednikom.

Često je kritikovan od demokratskih zemalja i predstavljan kao diktator. U prilog tome ide i činjenica da mnoge ustanove diljem Kazahstana su nazvane počasno po njemu, dok se u nekim gradovima nalazi i njegov kip na centralnim trgovima.

Iako se Kazahstan nalazi u Aziji, Fudbalski savez Kazahstana je 2002. postao član UEFA-e i od te godine ova selekcija igra europske kvalifikacije.

Od 1994. do 2002. godine nastupali su u azijskim kvalifikacijama.

Foto: Glavni grad Nur-Sultan

Kazahstan je široj javnosti najpoznatiji po filmu Borat.

Godine 2006. u kinima počinje prikazivanje filma Borat u kojem glavnu ulogu igrat britanski glumac Sascha Baron Cohen kao Borat Sagdijev, novinar iz Kazahstana koji putuje po SAD-u.

Kazahstan je u filmu prikazan kao nazadna zemlja, pa su vlasti, koje je kontrolisao Nursultan Abišuli Nazarbajev, zabranile film u ovoj državi i kupile čak četiri stranice oglasa u uglednom New York Timesu kako bi demantovali sve izrečeno u filmu.

Ipak, 2012. godine mišljenje o Boratu se počelo mijenjati u Kazahstanu, s obzirom da je sve veći broj turista zahvaljujući ovom filmu počeo da dolazi u ovu azijsku državu.

Uz probleme sa vizama kladionice su smanjile šanse BiH za trijumf u Kazahstanu. Ipak smo idalje jasni favoriti. Kladionica Meridian na pobjedu BiH dva dana uoči utakmice sada nudi kvotu 1.86. Ostale kvote sa ove utakmice pogledajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)