Ivajlo Petev ostao je sa 15 igrača i tri golmana uoči kvalifikacione utakmice protiv Kazahstana.

Nakon što su povrede dobrano skratile spisak, Petevu su život dodatno zagorčali domaćini koji su odbili izdati vizu za njegovih šest igrača.

Selektor, ukoliko se situacija ne promijeni, u subotu u 15,00 sati protiv Kazahstana može računati na sljedeća imena:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (Atromitos);

Odbrana: Branimir Cipetić (Lokomotiva), Sead Kolašinac (Arsenal), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Anel Ahmedhodžić (Malmo), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Aleksandar Jovičić (Gorica), Ajdin Nukić (Tuzla City),

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miroslav Stevanović (Servette), Almedin Ziljkić (Olimpija),

Napad: Edin Džeko (Inter), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen).

“Imamo još tri dana do utakmice. Čeka nas dug let, a imat ćemo treninge narednih dana. Imamo nekoliko varijanti za ovaj susret i vjerujem u naše momke.” izjavio je Ivajlo Petev pred polazak u Kazahstan.

Sve su prilike kako će naš selektor osim sastava mijenjati i formaciju reprezentacije.

Selektor u napadu ima slatke brige jer su u odličnoj formi Džeko, Menalo i Prevljak, a na raspolaganju je i Demirović koji je bio sjajan partner Edinu Džeki u vrhu napada BiH u proteklim utakmicama. Stevanović je ranije konkurisao na poziciji desnog beka i krila, pa je također sa svojom formom konkurentan za prvih 11.

U veznom redu nema Pjanića i Krunića, pa će njihovo mjesto vjerovatno zauzeti Gojak. Cimirot i Ahmedhodžić su standardni.

U odbrani selektor će vjerovatno morati mijenjati i sistem igre, te zaigrati sa četiri čovjeka u zadnjoj liniji. Jedno novo ime u odnosu na posljednje mečeve trebali bi vidjeti na poziciji stopera i desnog beka. Nema povrijeđenih Saničanina i Sušića, te suspendovanog Hadžikadunića. U formaciji 3-5-2 protiv Kazahstana u Zenici je na desnom beku igrao Stevanović.

Na golu je Ibrahim Šehić standardan.

FS BiH pokušava dobiti odobrenje vize još za Jusufa Gazibegovića i Adija Nalića. Uspiju li Gazibegović bi vjerovatno dobio priliku igrati u prvih 11.

Uz probleme sa vizama kladionice su smanjile šanse BiH za trijumf u Kazahstanu. Ipak smo idalje jasni favoriti. Kladionica Meridian na pobjedu BiH tri dana uoči utakmice sada nudi kvotu 1.88, dok je ona jutros iznosila 1.68. Ostale kvote sa ove utakmice pogledajte ovdje.

Kazahstan i BiH u subotu 9. oktobra od 15,00 sati igraju utakmicu grupe D kvalifikacija za SP 2022.

Tri dana kasnije (12. oktobar) Zmajevi gostuju Ukrajini.

(Reprezentacija.ba)