Problemi sa vizom koji su se javili uoči puta reprezentacije Bosne i Hercegovine u Kazahstan izazvali su veliku pažnju javnosti. Od ranije je poznato kako selektor Ivaylo Petev neće moći računati na nekoliko standardnih fudbalera, a problemi su postali veći nakon što je iz, za sada, nepoznatih razloga ulazak u Kazahstan zabranjen Sariću, Prciću, Hadžikaduniću, Đumiću, Naliću i Gazibegoviću.

N/FSBiH je iskoristio sve raspoložive resurse, obratili su se UEFA-i za pomoć, a još uvijek se radi na tome da neki igrači dobiju vize za jedan od najvažnijih mečeva u borbi za plasman u baraž za Mundijal 2022.

O problemu s kojim su susreo naš nacionalni tim za Reprezentacija.ba portal govorio je Marin Aničić koji je idealan sagovornik kada je Kazahstan u pitanju. Noseći dres Astane osvojio je pet titula u tamošnjem prvenstvu i upisao je svoje ime zlatnim slovima u historiju kluba.

– Baš sam, evo, čitao o svemu ovome što se dešavalo danas oko viza. Šta je problem, stvarno ne znam. Ja lično nisam nikada imao ovakve probleme, mada je situacija bila drugačije jer je klub za mene to sve unaprijed sređivao, javio nam se Aničić.

Foto: Astana

Iako desetkovani, Aničić kroz razgovor ističe da su Zmajevi favoriti i da se nada pobjedi.

– Nećemo moći računati na Krunića, Pjanića i još nekoliko važnih fudbalera, ali bez obzira na to, mi smo i dalje favoriti. Ko god je tu, sigurno će dati maksimum. Pa, vidjelo se i u prvoj utakmici koliko smo bolji. Da se poklopilo par situacija, dobili bismo utakmicu barem sa dva gola razlike, ističe 32-godišnji defanzivac.

Naš fudbaler iz Kazahstana nosi lijepe uspomene. Pet i pol godina je igrao u Astani.

– O Kazahstanu i Astani mogu reći samo najljepše. U to vrijeme smo ostvarili najveće uspjehe u historiji tamošnjeg fudbala – četiri godine smo igrali Evropsku ligu i jednom grupnu fazu Lige prvaka. Nije to mala stvar. Ipak, kasnije se javilo zasićenje i želja da se oprobam u jačoj ligi. U Turskoj je infrastruktura na boljem nivou, a i liga je organizacijski bolja.

Iz Astane je otišao u Konyaspor, gdje je u početku igrao dobro, ali onda se povrijedio i – nestao.

– U prvoj godini sam odigrao preko 90 posto utakmica, bilo je sve super, a tako je krenula i druga. Sve je išlo u tom smjeru da igram. A onda je, nažalost, došla ta povreda koljena koja me na duže vrijeme udaljila sa terena i sada radim naporno kako bi se vratio i nastavio gdje sam stao. Spreman sam, povreda je iza mene. Čekam svoju šansu. Moram biti strpljiv, pogotovo sada kada ekipi ide odlično. U posljednjih osam utakmica smo bez poraza.

Foto: FS BiH

Za reprezentaciju je Aničić odigrao jednu utakmicu. Bilo je to 2016. godine.

– Bilo bi lijepo da ih je bilo više, ali nisam toliko opterećen s tim. Razumijem i selektore jer liga u kojoj sam igrao nije bila baš najatraktivnija. Kasnije kada sam otišao u Tursku došlo je to te povrede i nije bilo realno da se nadam nečemu. Šta je, tu je.

Fudbalsku karijeru je počeo u Zrinjskom s kojim je osvojio i dva naslova prvaka BiH.

– Pratim redovno prvenstvo u BiH. U Konyasporu ima nas nekoliko koji smo tu igrali i naravno da ovako ponekad komentarišemo situaciju, rezultate… Po mom mišljenju, liga je iz godine u godinu sve zanimljivija, poručio je Aničić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)