Nakon Å¡to je okonÄan MeÄ‘unarodni javni poziv za izradu najboljeg idejnog rjeÅ¡enja izgleda spomenika Mirzi DelibaÅ¡iću, danas je u Općini Centar upriliÄena konferencija za medije na kojoj je predstavljen pobjedniÄki rad, prenosi stranica Općine Centar.

NaÄelnik SrÄ‘an Mandić je kazao da se ove godine navrÅ¡ava 20. godiÅ¡njica Mirzine smrti.

“To je idealan momenat, iako mu nikada ne možemo vratiti ono Å¡to je uradio za nas, da se na jedan naÄin odužimo i to tako Å¡to će, kao Å¡to je to praksa u svijetu u svim velikim gradovima za sve velike ljude, ispred dvorane koja nosi Mirzino ime, biti postavljen spomenik onako kako to i dolikuje naÅ¡em KinÄ‘etu. Mislim da će, kada se sve ovo zavrÅ¡i, Sarajevo i Bosna i Hercegovina biti ponosni na ovo Å¡to smo uradili. Bila je ideja i o ulici, i ona je i dalje živa, ali nekako se nametnulo da bi ovo trebalo biti rjeÅ¡enje. Općinsko vijeće je na moj prijedlog usvojilo odluku za finansiranje u visini od oko 40.000 maraka. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je izdvojilo dodatnih 20.000 KM i to je neki inicijalni budžet kojim će biti finansirani ovi radovi. Da bi sve bilo na nivou i onako kako to priliÄi naÅ¡em Mirzi, raspisali smo meÄ‘unarodni konkurs, na koji se prijavio veliki broj kandidata. Posebno mi je važno da je Danko DelibaÅ¡ić, Mirzin sin pristao da bude poÄasni predsjednik žirija, jer je on neko ko je najpozvaniji da cijelu ovu priÄu nadzire. Na ovaj naÄin Å¡aljemo poruku da Sarajevo ne zaboravlja svoje legende”, naglasio je naÄelnik Mandić.

Edina Selesković je bila predsjednica žirija. Istakla je da su se na konkurs za idejno rješenje prijavili umjetnici iz šest zemalja.

“Pristigle radove smo ocjenjivali na osnovu kreativnosti, inovativnosti i onako kako će spomenik prenositi Mirzin duh”, naglasila je Selesković.

Mirzin sin Danko DelibaÅ¡ić je kazao da spomenik znaÄi mnogo za njegovu porodicu.

“Jako nam mnogo znaÄi Å¡to će Mirza dobiti spomenik, a posebno u vremenu općeg izjednaÄavanja zasluga. ZnaÄajno je i zbog generacija koje dolaze, a pobjedniÄki rad mi se mnogo dopao”, istakao je Danko.

Foto: Centar

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je igrao u vrijeme kada je Mirza Delibašić bio selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Živio sam u vrijeme Mirze DelibaÅ¡ića sa kojim sam imao priliku da saraÄ‘ujem. Mirza je Äovjek koji je osvojio sve Å¡to se osvojiti može. Kada bih morao u dvije rijeÄi da ga opiÅ¡em to bi bilo jednostavni genije”, naglasio je ministar Avdić.

Adis LukaÄ je skulptor Äiji je rad pobijedio na konkursu. Kako je kazao, gledao je snimke utakmica, gdje mu je inspiracija bila Mirzina mirnoća koju je imao. Otkrivanje spomenika Mirzi DelibaÅ¡iću bi trebalo biti upriliÄeno na 20. godiÅ¡njicu njegove smrti. Prema rijeÄima Kenana Magode, predsjednika Povjerenstva TuristiÄke zajednice KS, Sarajevo će u decembru pokazati Å¡ta je Mirza znaÄio za grad.  

Supruga Slavica i on su kao reprezentativci proglašeni zaslužnim sportistima. Država im je obezbijedila dva stana. Međutim, tada je rekao da će prihvatiti samo jedan. A, nakon toga, kada ga je supruga pitala šta da rade sa stanom u kojem je živio, odgovorio je: „Zar ne misliš da bi bilo bezobrazno da imamo dva stana?“. Drugi stan je vratio državi.

Ovo je samo jedna od neispriÄanih priÄa o najvećem koÅ¡arkaÅ¡u kojeg je Bosna i Hercegovina imala, Mirzi DelibaÅ¡iću kojem će 8. decembra ove godine biti otkriven spomenik ispred dvorane na Skenderiji koja nosi njegovo ime.

(Reprezentacija.ba)