Danas se igra posljednja utakmica 12. kola Premijer lige BiH u kojoj Borac dočekuje Željezničar.

Borac je u dobro nizu, imaju tri uzastopne pobjede u prvenstvu i jednu u Kupu BiH. Na svom terenu su bili bolji od Širokog i Sarajeva, dok su u gostima pobijedili Velež. U okviru Kupa su u srijedu eliminisali Stupčanicu u Olovu.

Željezničar je u srijedu u Han Biloj savladao Rudar sa visokih 6:0, dok su tri dana prije toga na svom terenu porazili Leotar sa 1:0.

Borac je iz deset mečeva sakupio 14 bodova, dok Željo ima dva boda manje i utakmicu više.

Borac je favorit na današnjoj utakmici. Kladionica Mozzart na dan utakmice daju kvotu 1.65 na pobjedu Borca. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

Prva utakmica ova dva rivala u ovoj sezoni završena je remijem na Grbavici 1:1. Bojo je doveo Plave u vodstvo, a Kulašin poravnao par minuta prije kraja.

“Želimo da nastavimo naš uspješni niz. Neće biti lako, igramo na domaćem terenu protiv jednog od velikana u BiH. Željezničar je pretrpio određene promjene u timu, zbog čega je glavni cilj konsolidacija kao i promovisanje mladih igrača. Ali naravno to ne znači da su bez ambicija i da žele da ostvare što bolje rezultate. Na drugoj strani mi smo u dobroj seriji rezultata, bez poraza smo i želimo da sa nova tri boda napravimo dodatni iskorak prema vrhu i da ovu pozitivnu seriju završimo na najbolji način”, kazao je Nemanja Miljanović, trener Borca.

“Derbi igramo protiv aktuelnog prvaka države, momčad koja ima vrlo dobru kvalitetu, odlične pojedince, ali idemo u Banjaluku kao i svgudje bez straha, idemo se nadigravati, tražiti da budemo bolji od protivnika i da ostvarimo pozitivan rezultat. Gledao sam Borac, imaju četiri pobjede i dvije nerješene u zadnjih šest utakmica. Došao je novi trener, igraju na rezultat. Ne srljaju, čekaju grešku protivnika, imaju lukavog napadača Vranješa, koji zna ući iza leđa štoperima, iskoristiti prostor, imaju ovog Grka koji je izuzetno opasan, bez obzira na slabiju realizaciju. Promijenili su stopere, imaju stopera koji zna igrati sa loptom Jovanovića, imaju Mollsa koji im donosi jednu dinamiku, koji puno trči, puno radi. Kvalitetna su ekipa, ali ja vjerujem u svoje igrače. Mi ćemo se nadigravati, imamo kvalitetu, potući ćemo se ako treba, u ovakvim utakmica je vrlo bitno znati se nogometno potući. Sigurno, ako se uspijemo staviti na nivo Borca u agresivnosti i trci i borbenosti onda ćemo sigurno odigrati dobru utakmicu”, rekao je Tomislav Ivković trener Željezničara.

Plavi sa Grbavice oslabljeni putuju u Banjaluku. Zbog tri žuta kartona nisu u konkurenciji Luka Juričić, Vedran Vrhovac i Omar Beća. S druge strane Borac je kompletan.

Utakmica se igra od 18 sati u Banjaluci uz direktan TV prijenos na Areni Sport. Pravdu na meču dijeli Frane Jelić.

(Reprezentacija.ba)