Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Sarajevu počinje pripreme za naredne kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

BiH prvo u subotu 9. oktobra gostuje Kazahstanu, a zatim narednog utorka 12. oktobra Ukrajini. Poslije toga u novembru dočekujemo Ukrajinu i Finsku.

Tabela grupe u kojoj je Ukrajina nakon pet kola i pet bodova druga na tabeli najbolje govori kako će do kraja kvalifikacija svaki bod biti važan, te da nas očekuju nove tvrde utakmice. Definitivno, u borbi za baraž odlučit će sitnice.

Selektor Ivajlo Petev našao se u velikim problemima uoči novih utakmica. Nažalost prilično dobro uigranu zadnju liniju moraće mijenjati jer će protiv Kazahstana biti bez suspendovanog Hadžikadunića, te i bez povrijeđenog Saničanina koji oktobarske utakmice propušta zbog zaraze korona virusom. Promjenu ćemo vidjeti i na desnom beku gdje izostaje povrijeđeni Mateo Sušić.

Ni u veznom redu situacija nije sjajna, gdje ćemo biti bez povrijeđenih Miralema Pjanića, ali i Radeta Krunića bez kojeg smo bili i u septembru. Otpao je zbog povrede i Stjepan Lončar, kojeg će zamijeniti fudbaler Gorice Elvis Sarić.

Navijači imaju pravo na optimizam kada pogledaju učinak naših napadača. Džeko je vjerovatno najraspucaniji i najefikasniji strijelac liga petica trenutno, a proteklog vikenda po dva gola zabili su i Prevljak i Menalo. Protiv Kazahstana promašivali smo nemoguće, nadamo se da će sada sve stići na naplatu.

Neće nedostajati ni dobre energije Prevljak je lider sa svojim Eupenom u Belgiji, Džeko, Demirović, Hadžiahmetović i Šehić još ne znaju za poraz u ligi…

Osim promjena u imenima na terenu, selektor je najavio i promjenu u organizaciji branjenja prekida, koji su se pokazali kao ahilova peta BiH u posljednjim mečevima.

Reprezentacija čini se dobro i brzo reaguje na Petevov taktički rad, pa će možda pet dana do prve utakmice biti i dovoljno da koliko toliko nadomjestimo praznine. Nova imena na spisku poput Đumića, Vrančića i Prcića imaju odličnu priliku da dobrim radom i igrama osiguraju sebi duži reprezentativni staž.

BiH na raspolaganju ima sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (Atromitos);

Odbrana: Branimir Cipetić (Lokomotiva), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Sead Kolašinac (Arsenal), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Anel Ahmedhodžić (Malmo), Dennis Hadžikadunić (Rostov), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Aleksandar Jovičić (Gorica), Ajdin Nukić (Tuzla City), Dario Đumić (Twente);

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Sanjin Prcić (Strasbourg), Mario Vrančić (Stoke City), Miroslav Stevanović (Servette), Adi Nalić (Malmo), Almedin Ziljkić (Olimpija), Elvis Sarić (Gorica);

Napad: Edin Džeko (Inter), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen).

BiH će dva dana trenirati boraviti u Sarajevu, nakon čega putuje u kazahstansku Astanu.

Ne zaboravite, susret protiv Kazahsatana igramo u 15,00 sati po našem vremenu.

(Reprezentacija.ba)