INTERVJU/ Selektor bh. juniora: Alijagić me iznenadio. Zvali smo mlađeg Salihamidžića, ali…

Selektor U19 BiH za Reprezentacija.ba portal govorio o predstojećim kvalifikacijama, Denisu Alijagiću, Nicku Salihamidžiću, ali i budućnosti bh. fudbala


Selektor bh. juniora: Alijagić me iznenadio. Zvali smo mlađeg Salihamidžića, ali…
Foto: FS BiH

Juniorsku fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine od marta predvodi Ivica Barbarić. Stručnjak koji je ranije radio u Zrinjskom, Širokom Brijegu te nekoliko svjetskih zemalja, sa dosta entuzijazma pristupio je novom poslu i ima velike ambicije kada je u pitanju epizoda na klupi bh. selekcije.

Barbarić je za Reprezentacija.ba govorio o svojim prvim mjesecima u ulozi selektora, a nezaobilazna tema svakako je bio i Denis Alijagić koji, po svemu sudeći, više neće nastupati pod bh. zastavom.

– Raditi kao selektor u juniorskoj reprezentaciji BiH za mene je bilo interesantno i primamljivo. Rad sa mladima me oduvijek motivirao. Bila je ovo godina puna objektivnih i subjektivnih stvari jer, generalno, nama je veliki problem stvarao koronavirus i nemogućnost selektiranja U19 igrača. Ali, ovo je dugoročan posao u kojem je bitno imati plan i viziju. Kalendar je bio takav kakav je bio, imali smo više okupljanja U18 selekcije nego U19, no tako je…, govori Barbarić.

Iznenadio me Alijagić

Denis Alijagić, fudbaler Slavije Prag na posudbi u Vlasimu, odlučio je da umjesto za BiH igra za Češku. Iznenadilo je to i samog Barbarića koji ga je pozivao proteklih mjeseci.

– Svi znamo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i da je prethodnih godina mnogo fudbalera, iz ovih ili onih razloga, biralo da igra za susjedne zemlje. Mi smo mala zemlja i moramo voditi brigu o svakom tom igraču koji može biti od pomoći. Trebamo se što više fokusirati na to, što bolje skautirati djecu koja igraju po inostranstvu… Evo, sada nam se dešava to da gubimo ‘malog’ Alijagića koji je veliki potencijal. Prije posljednjog okupljanja razgovarao sam s njim da vidim kakva je situacija, poslao sam mu i poziv, a onda kroz nekoliko dana dolazi obavijest da se odlučio za Češku. I mene je to, iskreno, iznenadilo. Ako je tako odlučio, poštujem, ali da mi je žao – jeste.

Selektor kaže kako je u reprezentaciju zvao i Nicka Salihamidžića, sina proslavljenog bh. fudbalera i sportskog direktora Bayerna. I on je danas u bavarskom gigantu.

– Da, istina je da smo zvali i mlađeg Salihamidžića. Dobijali smo informacije da želi igrati za nas, međutim danas je opet iz nekih razloga, klupskih ili šta već, stigao odgovor da nije momenat…

Mladi moraju više biti u fokusu

Za budućnost bh. fudbala je, prema njegovom mišljenju, neophodno da se više obrati pažnja na mlade fudbalere.

– Ja sam dosad radio isključivo u seniorskom fudbalu. Bio sam u Širokom Brijegu, Zrinjskom, poslije u Japanu i Indiji, a za to vrijeme susretao sam se i sa mnogim mladim fudbalerima. Ono što vidim, jeste da ti mladi nama još nisu u fokusu onoliko koliko trebaju biti. Moramo se više osloniti na njih ako dugoročno želimo ubirati plodove. Igrač mora vidjeti da se ovdje može izgraditi kao igrač, a i sam Savez jednim dijelom može utjecati na to kroz određene stvari na polju infrastrukture, ističe Barbarić za Reprezentacija.ba.

Kroz trenersku karijeru je, između ostalog, radio u Pune Cityju čiji su dres nosili Adrian Mutu, David Trezeguet…

– Zanimljiva je bila ta indijska avantura. Organizacijski tamo je sve na jednoj visokoj razini, dok po pitanju fudbala, tehnički i taktički još uvijek mogu i trebaju napredovati. Oni trenutno rade više na propagandi. Dovode starije igrače koji objektivno gledajući ne mogu puno dati, ali po pitanju popularizacije fudbala u toj zemlji itekako mogu. To su radili i Japanci devedesetih godina. Raditi u takvim zemljama sa sobom nosi prednosti i mane. Kultura, jezik, način života…, sve je drugačije, međutim svi mi težimo tim inostranim angažmanima i oni zahtjevaju prilagodbu.

Zanimljivo, svoj trenerski put je započeo u Almeriji za koju je svojevremeno imao priliku nastupati kao igrač. U našoj zemlji je bio član Veleža.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

11 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Amir
30.09.2021. 10:29

mali ceski smrad, dabogda noge polomio

Hajro
Reply to  Amir
04.10.2021. 19:39

A ti bi da ti ovakav savez korumpira dijete?

Anonymous
30.09.2021. 20:37

Ko ne igra srcem ne treba ni da igra

Hajro
Reply to  Anonymous
04.10.2021. 19:41

Nema tu vise nista sa srcem dok ti je gazda saveza jedan VICO. Pametna odluka, neka gradi karijeru nego da propadne zahvalajuci ovim korumpiranim neznalicama

Akrap Boziji
30.09.2021. 22:56

Boli te racku bitno da si konstitutativan

Anonymous
01.10.2021. 10:49

Pa i ćaća Nicka Salihamidžića, Hasan, je često sabotirao reprezentaciju BiH, i kao pička, kao pravi dezerter, nastoao na svaki način da pobjegne od repke! Bolovanje, crveni kartoni – bilo je važno pobjeći!!! Pohlepa, prokleta pohlepa…

Derim
Reply to  Anonymous
01.10.2021. 11:51

znaš li ti koliko je Hasan imao operacija koljena ? kompletna tadašnja repka nije imala ni pola operacija koliko ih je imao Hasan između 28. godine i kraja katijere, i opet je dolazio i igrao sve što se od njega tražilo !

Ljiljan
01.10.2021. 19:48

Ko ne želi i ne mora…….

Keno
03.10.2021. 15:10

Ma to je slucaj ono igrat ce za njihove mlade pa ce za bosnu kad bude vrijeme za a repku.

Bosanac
05.10.2021. 23:44

Hebem ti pleme mamu i babu&tatu kako ga zoves, koji su te othranili da si ti sta osjecao za bosnu igrao bi ti za bosnu samo gledas paru,ja zivim u evropi sin mi igra u njemackoj u klubu mlad je jos ali sam mu dao savjet da igra za bosnu tako ce biti ako budu zainteresovani da ga pozovu.

Omko
08.10.2021. 09:37

Ne znam koji k vise potencirate tog momka, pa on igra u drugoj ceskoj ligi. Jel on ubijedjen da ce uopste igrati za Cesku???