Juniorsku fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine od marta predvodi Ivica Barbarić. Stručnjak koji je ranije radio u Zrinjskom, Širokom Brijegu te nekoliko svjetskih zemalja, sa dosta entuzijazma pristupio je novom poslu i ima velike ambicije kada je u pitanju epizoda na klupi bh. selekcije.

Barbarić je za Reprezentacija.ba govorio o svojim prvim mjesecima u ulozi selektora, a nezaobilazna tema svakako je bio i Denis Alijagić koji, po svemu sudeći, više neće nastupati pod bh. zastavom.

– Raditi kao selektor u juniorskoj reprezentaciji BiH za mene je bilo interesantno i primamljivo. Rad sa mladima me oduvijek motivirao. Bila je ovo godina puna objektivnih i subjektivnih stvari jer, generalno, nama je veliki problem stvarao koronavirus i nemogućnost selektiranja U19 igrača. Ali, ovo je dugoročan posao u kojem je bitno imati plan i viziju. Kalendar je bio takav kakav je bio, imali smo više okupljanja U18 selekcije nego U19, no tako je…, govori Barbarić.

Iznenadio me Alijagić

Denis Alijagić, fudbaler Slavije Prag na posudbi u Vlasimu, odlučio je da umjesto za BiH igra za Češku. Iznenadilo je to i samog Barbarića koji ga je pozivao proteklih mjeseci.

– Svi znamo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i da je prethodnih godina mnogo fudbalera, iz ovih ili onih razloga, biralo da igra za susjedne zemlje. Mi smo mala zemlja i moramo voditi brigu o svakom tom igraču koji može biti od pomoći. Trebamo se što više fokusirati na to, što bolje skautirati djecu koja igraju po inostranstvu… Evo, sada nam se dešava to da gubimo ‘malog’ Alijagića koji je veliki potencijal. Prije posljednjog okupljanja razgovarao sam s njim da vidim kakva je situacija, poslao sam mu i poziv, a onda kroz nekoliko dana dolazi obavijest da se odlučio za Češku. I mene je to, iskreno, iznenadilo. Ako je tako odlučio, poštujem, ali da mi je žao – jeste.

Selektor kaže kako je u reprezentaciju zvao i Nicka Salihamidžića, sina proslavljenog bh. fudbalera i sportskog direktora Bayerna. I on je danas u bavarskom gigantu.

– Da, istina je da smo zvali i mlađeg Salihamidžića. Dobijali smo informacije da želi igrati za nas, međutim danas je opet iz nekih razloga, klupskih ili šta već, stigao odgovor da nije momenat…

Mladi moraju više biti u fokusu

Za budućnost bh. fudbala je, prema njegovom mišljenju, neophodno da se više obrati pažnja na mlade fudbalere.

– Ja sam dosad radio isključivo u seniorskom fudbalu. Bio sam u Širokom Brijegu, Zrinjskom, poslije u Japanu i Indiji, a za to vrijeme susretao sam se i sa mnogim mladim fudbalerima. Ono što vidim, jeste da ti mladi nama još nisu u fokusu onoliko koliko trebaju biti. Moramo se više osloniti na njih ako dugoročno želimo ubirati plodove. Igrač mora vidjeti da se ovdje može izgraditi kao igrač, a i sam Savez jednim dijelom može utjecati na to kroz određene stvari na polju infrastrukture, ističe Barbarić za Reprezentacija.ba.

Kroz trenersku karijeru je, između ostalog, radio u Pune Cityju čiji su dres nosili Adrian Mutu, David Trezeguet…

– Zanimljiva je bila ta indijska avantura. Organizacijski tamo je sve na jednoj visokoj razini, dok po pitanju fudbala, tehnički i taktički još uvijek mogu i trebaju napredovati. Oni trenutno rade više na propagandi. Dovode starije igrače koji objektivno gledajući ne mogu puno dati, ali po pitanju popularizacije fudbala u toj zemlji itekako mogu. To su radili i Japanci devedesetih godina. Raditi u takvim zemljama sa sobom nosi prednosti i mane. Kultura, jezik, način života…, sve je drugačije, međutim svi mi težimo tim inostranim angažmanima i oni zahtjevaju prilagodbu.

Zanimljivo, svoj trenerski put je započeo u Almeriji za koju je svojevremeno imao priliku nastupati kao igrač. U našoj zemlji je bio član Veleža.

(Reprezentacija.ba)