Da, dobro ste pročitali. Radi se o “bosanskom” Rekreativu koji se takmiči u 3. ligi Republike Srpske i koji je osnovan 2009. godine. Klub nema nikakve veze sa istoimenim u Španiji, ali svejedno nose isti naziv i imaju isti oblik logotipa.

– U suštini nemamo nikakve veze sa njima. Više smo klub nazvali Rekreativo jer smo htjeli biti drugačiji i jer smo ovdje svi manje-više rekreativno, amaterski. Ono što je simpatično kod nas je i to što kad navijači kažu ‘uprava napolje’, svi moramo otići (smijeh). Igrači su i predsjednici, direktori…, kroz smijeh za Reprezentacija.ba portal priča Goran Arbutina koji je na čelu simpatičnog kluba iz Banjaluke.

Ipak, nešto su i “ukrali” onom pravom Rekreativu.

– Uzeli smo konture njihovog grba, jedino što naš nema krunu, a promijenjene su i boje. O nama su čak pisali i španski mediji. Kada su to vidjeli ljudi iz Huelve, odmah smo na društvenim mrežama dobili oko 200 pratitelja iz Španije, nisu ni znali da imaju ‘bratski’ klub u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je i to što su nam prošle sezone, kada smo pobjeđivali u Područnoj ligi, ostavljali šaljive komentare poput onih ‘Dobro da barem jedan Rekreativo pobjeđuje’. Tada njih nije baš išlo.

Klub opstaje zahvaljujući navijačima i igračima. Nešto malo dobije i od grada.

– Ambicije? Gledamo da preživimo, kako ligu, tako organizaciono i finansijski da izvučemo još jednu godinu na pozitivnoj nuli s obzirom na stanje u sportu. Prvi put smo u 3. ligi Republike Srpske i trudimo se da igramo što bolje, a sada šta će biti, vidjet ćemo, dodaje Arbutina.

Legendarni Raul nosi njihovu majicu. Ustvari je samo jedan u nizu poznatih sportaša koji podržava niželigaša iz Banjaluke.

– Do toga je došlo preko našeg ambasadora Borisa Vrhovca koji je lični prijatelj sa dosta tih zvijezda. Potrudio se da dosta njih čuje za ovaj klub. Pričao im je o nama, o tome kako smo od 2009. godine okrenuti humanitarnom radu i kako smo pokrenuli niz akcija, a na kraju je počelo masovno učlanjivanje. Pored Raula, podržavaju nas Guardiola, Juninho, De Boer, Toldo, Milutinović… Neki su se čak i potpisivali na određene rekvizite. Imamo, recimo, Majicu na kojoj je potpis Lionela Messija, pa onda Valentina Rossija… To će sve sve naći jednog dana u našoj Rekreativo Kući slavnih.

Od 2013. godine imaju i vlastitu omladinsku školu.

– Ponosni smo na naše mlade nade. Ovaj klub je možda i jedini sadržaj za djecu i mlade u naselju, a kroz sve ovo, želimo im pružiti priliku i da putuju, upoznaju vršnjake iz drugih gradova, zemalja… Baš smo 2015. godine bili gosti velike Barcelone. Djeca su bila tamo sedam dana, uzduž i poprijeko su obišli grad, a bili su prisutni i na utakmici protiv Rayo Vallecana na kojoj je Neymar zabio četiri pogotka pred 80.000 gledalaca. Pozvani smo sada i na jedan prestižni turnir u Švicarsku, podvukao je Arbutina. 

(Reprezentacija.ba)