Niželigaš iz Banjaluke je hit: Njihove majice nose Raul, Guardiola, De Boer…

Simpatični niželigaš iz Banjaluke može se pohvaliti kako među svojim počasnim članovima, između ostalog, ima imena poput Guardiole, Raula, Juninha, Mijatovića…

Niželigaš iz Banjaluke je hit: Njihove majice nose Raul, Guardiola, De Boer…

Da, dobro ste pročitali. Radi se o “bosanskom” Rekreativu koji se takmiči u 3. ligi Republike Srpske i koji je osnovan 2009. godine. Klub nema nikakve veze sa istoimenim u Španiji, ali svejedno nose isti naziv i imaju isti oblik logotipa.

– U suštini nemamo nikakve veze sa njima. Više smo klub nazvali Rekreativo jer smo htjeli biti drugačiji i jer smo ovdje svi manje-više rekreativno, amaterski. Ono što je simpatično kod nas je i to što kad navijači kažu ‘uprava napolje’, svi moramo otići (smijeh). Igrači su i predsjednici, direktori…, kroz smijeh za Reprezentacija.ba portal priča Goran Arbutina koji je na čelu simpatičnog kluba iz Banjaluke.

Ipak, nešto su i “ukrali” onom pravom Rekreativu.

– Uzeli smo konture njihovog grba, jedino što naš nema krunu, a promijenjene su i boje. O nama su čak pisali i španski mediji. Kada su to vidjeli ljudi iz Huelve, odmah smo na društvenim mrežama dobili oko 200 pratitelja iz Španije, nisu ni znali da imaju ‘bratski’ klub u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je i to što su nam prošle sezone, kada smo pobjeđivali u Područnoj ligi, ostavljali šaljive komentare poput onih ‘Dobro da barem jedan Rekreativo pobjeđuje’. Tada njih nije baš išlo.

Klub opstaje zahvaljujući navijačima i igračima. Nešto malo dobije i od grada.

– Ambicije? Gledamo da preživimo, kako ligu, tako organizaciono i finansijski da izvučemo još jednu godinu na pozitivnoj nuli s obzirom na stanje u sportu. Prvi put smo u 3. ligi Republike Srpske i trudimo se da igramo što bolje, a sada šta će biti, vidjet ćemo, dodaje Arbutina.

Legendarni Raul nosi njihovu majicu. Ustvari je samo jedan u nizu poznatih sportaša koji podržava niželigaša iz Banjaluke.

– Do toga je došlo preko našeg ambasadora Borisa Vrhovca koji je lični prijatelj sa dosta tih zvijezda. Potrudio se da dosta njih čuje za ovaj klub. Pričao im je o nama, o tome kako smo od 2009. godine okrenuti humanitarnom radu i kako smo pokrenuli niz akcija, a na kraju je počelo masovno učlanjivanje. Pored Raula, podržavaju nas Guardiola, Juninho, De Boer, Toldo, Milutinović… Neki su se čak i potpisivali na određene rekvizite. Imamo, recimo, Majicu na kojoj je potpis Lionela Messija, pa onda Valentina Rossija… To će sve sve naći jednog dana u našoj Rekreativo Kući slavnih.

Od 2013. godine imaju i vlastitu omladinsku školu.

– Ponosni smo na naše mlade nade. Ovaj klub je možda i jedini sadržaj za djecu i mlade u naselju, a kroz sve ovo, želimo im pružiti priliku i da putuju, upoznaju vršnjake iz drugih gradova, zemalja… Baš smo 2015. godine bili gosti velike Barcelone. Djeca su bila tamo sedam dana, uzduž i poprijeko su obišli grad, a bili su prisutni i na utakmici protiv Rayo Vallecana na kojoj je Neymar zabio četiri pogotka pred 80.000 gledalaca. Pozvani smo sada i na jedan prestižni turnir u Švicarsku, podvukao je Arbutina. 

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare