Četiri utakmice u oktobru i novembru preostale su do kraja kvalifikacija za Katar 2022. BiH za manje od tri sedmice gostuje Kazahstanu i Ukrajini, a zatim u novembru dočekuje Ukrajinu i Finsku.

BiH je tokom kvalifikacija izgledala dobro i čini se da je nedostajalo samo malo sreće i uigranosti za maksimalan rezultat protiv Francuske i Kazahstana.

Nadu za optimizam bude činjenice da smo protiv Francuske izgledali stabilno u igri, a uz to i opasno po gol svjetskih prvaka, te da smo protiv Kazahstana napravili puno prilika, ali i uspjeli napraviti preokret nakon vodstva protivnika.

Selektor Petev sigurno će morati sa svojim igračima raditi na prekidima koji su bili kobni za Zmajeve na remijima protiv Francuske i Kazahstana, putem kojih smo prilično naivno primali golove.

Atmosferu u reprezentaciji nisu narušile ni, čini se pomno tempirane navodne afere, pa informacije iz reprezentacije govore da Džeko, Pjanić i svi drugi igrači idalje čvrsto vjeruju da BiH ima snage napraviti dobar posao u preostale četiri utakmice i izboriti baraž za SP 2022.

Selektor Ivajlo Petev uskoro će objaviti spisak za Kazahstan i Ukrajinu. Reprezentaciji treba uigranost pa ne treba očekivati nova imena, osim onih koje je već ranije pozivao, a koji se nisu odazvali zbog povreda.

Jusuf Gazibegović iz Sturma bio je na spisku za Francusku i Kazahstan, ali je otpao zbog infekcije. Sa svojom formom, karakteristkama i fudbalskim znanjem iz akademije Red Bull Salzburga sigurno je konkurentan na poziciji desnog beka u našoj reprezentaciji. Petev je u maju ove godine bio pozvao i veznjaka Ascolija Darija Šarića koji je otpao zbog povrede. Šarić se opet nametnuo u Italiji gdje igra redovno i dobro, pa se ne treba iznenaditi da se nađe na spisku za oktobarske utakmice.

Svojim igrama u Austriji i mladoj reprezentaciji BiH se nameće i Amar Dedić koji je sa 19 godina već drugi put u timu kola austrijske Bundeslige. Iako je bek, u devet mečeva zabio je već tri gola za austrijski Wolfsberger. Kao i Gazibegović prošao je akademiju Red Bull Salzburga, pa se odlično snalazi i na lijevoj i desnoj strani. Dugoročno sigurno zlata vrijedan igrač, a ostaje vidjeti da li će ga Petev uspjeti uklopiti u mozaik za naredne mečeve. Naravno ako to ne “stopira” njegov kolega iz U21 BiH Slobodan Starčević čiji je Dedić vjerovatno trenutno i najbolji igrač.

Svi se nadamo kako će za oktobar biti spreman i Rade Krunić. Najbolji bh. fudbaler po izboru Reprezentacija.ba za prošlu sezonu, odlično je krenuo u novu sezonu gdje je zabetonirao svoje mjesto u prvih 11 Milana, te bi za reprezentaciju sigurno bilo korisno ako u naredne tri sedmice odigra barem jedan meč za rossonere.

Protiv Kazahstana igramo 9. oktobra, a protiv Ukrajine 12. oktobra.

Kompletan raspored Grupe D:

Kazahstan – BiH / 09.10.2021.
Finska – Ukrajina / 09.10.2021.
Kazahstan – Finska / 12.10.2021.
Ukrajina – BiH / 12.10.2021.
BiH – Finska / 13.11.2021.
Francuska – Kazahstan / 13.11.2021.
Finska – Francuska / 16.11.2021.
BiH – Ukrajina / 16.11.2021.

Podsjećanja radi, Petev je za Francusku i Kazahstan pozvao sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (Atromitos)

Odbrana: Branimir Cipetić (Lokomotiva), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Sead Kolašinac (Arsenal), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Anel Ahmedhodžić (Malmo), Denis Hadžikadunić (Rostov), Siniša Saničanin (Partizan), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Aleksandar Jovičić (Gorica)

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Stjepan Lončar (Ferencvaroš), Miralem Pjanić (Barcelona), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Rade Krunić (Milan), Haris Hajradinović (Kasimpaša), Miroslav Stevanović (Servette), Adi Nalić (Malmo)

Napad: Edin Džeko (Inter), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen).

(Reprezentacija.ba)