Posljednjih godina mnogi treneri iz Bosne i Hercegovine odlaze u daleke zemlje. Sport, prvenstveno fudbal, postao je sve popularniji u državama koje do jučer nisu bile toliko privlačne, ulaže se sve veći novac, a daleko više se cijeni i znanje naših trenera.

U Indoneziju je nedavno otišao Milomir Šešlija preuzevši PSM Makassar, koji je ranije vodio i Mostarac Darije Kalezić, Abdulah Ibraković već neko vrijeme radi u Kapfenbergu, a među onima koji hljeb u inostranstvu zarađuju je i Admir Adžem kojeg pamtimo po vremenu provedenom u Željezničaru.

Trener koji u svom CV-u ima osvojen Kup sa Željezničarom te nekoliko trofeja sa omladinskim selekcijama danas radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije u Al-Waslu iz Dubaija, a svoje dosadašnje iskustvo u ovoj zemlji podijelio je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– U Ujedinjene Arapske Emirate sam otišao prije godinu dana na poziv našeg čovjeka, Tarika Helje, koji je bio tehnički direktor akademije Al-Wasla. Dobio sam da vodim selekciju do 17 godina od koje imaju velika očekivanja, smatra se najtalentovanijom u njihovom pogonu, u što sam se i uvjerio. Želja je napraviti nekoliko fudbalera koji će danas-sutra moći igrati za prvi tim. Evo, baš su nam skoro uzeli četvoricu i prekomandovali ih u U21 tim, iako su po godinama mogli još biti tu, priča Adžem na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Otkrio nam je i kako danas nije samo trener. Dobio je unaprijeđenje.

– Čovjek kojeg sam spomenuo, a koji je najzaslužniji što sam ovdje, nažalost ljetos je pretrpio moždani udar i zbog tih zdravstvenih problema u Al-Waslu su odlučili da upravo ja budem uporedo i trener i tehnički direktor akademije. Danas imam mnogo više obaveza, međutim ne žalim se, treba raditi… Ovo je posao koji volim i zahvalan sam na prilici koju sam dobio.

Za kvalitet života u Dubaiju suvišno je i trošiti riječi. Posao iz snova, kaže nam.

– Ah, suvišno je i pričati kakav je život ovdje i kakve mogućnosti pruža. Svi znamo šta je Dubai. Naši ljudi izdvajaju cifre i cifre da dođu ovdje na odmor. I dok sam bio u Željezničaru uvijek sam težio ka tome da jednom odem u inostranstvo jer svi znamo kakvo je stanje u našem fudbalu općenito, a ni finansije nisu baš na zavidnom nivou. Sada, nakon godinu dana, nadam se da sam ispunio očekivanja. To što su mi dali da budem i tehnički direktor govori da su zadovoljni.

No, nije sve tako baš bajno.

– Najviše me oduševila infrastruktura. To je nešto izvanredno. Evo, samo moj klub, recimo, ima kamp sa devet terena, a tu su još bazen, tri teretane, dvorana… Fenomenalni uslovi za rad. Ima i mana također, tu posebno mislim na klimu, jer je ovdje u ljetnim mjesecima pakao. Temperatura se negdje od maja do kraja septembra ne spušta ispod 40 stepeni. Kasnije je to već drugačije. Kompletnu zimu je užitak raditi. I ono što još vidim ako problem ovdje su velike pauze koje se prave u omladinskom pogonu. Kada momci pauziraju oko četiri mjeseca, teško se opet vratiti na nivo na kojem su bili, u tom smislu puno gube. Poušat ćemo nešto uraditi po tom pitanju.

Usporedio je i kvalitet mladih fudbalera s onim u našoj zemlji.

– Mogu se usporediti s našom djecom, definitivno. Ovdje ima puno bržih igrača, vjerovatno je u pitanju genetika, dok smo mi fudbalski namazaniji od njih. Imamo više vica. Sada u svom timu imam šestoricu-sedmoricu ozbiljnih momaka kakve lično zadnjih godina nisam imao u Željezničaru. Izuzev, imena poput Gojaka, Hadžiahmetovića, Zolotića, Bajića…, koji su, ipak, bili neka druga dimenzija. Ali, zadnjih godina u Želji nije bilo bajno po tom pitanju.

Kroz dosadašnju trenersku karijeru Adžem je imao priliku i da vodi prvi tim Željezničara. U sezoni 2017/2018. osvojio je i Kup.

– Pomiješana su mi osjećanja kada govorim o toj svojoj epizodu na klupi prvog tima. Velika čast mi je, prije svega, što sam uopšte dobio priliku da vodim klub, ali s druge strane, znamo i kako se završilo to sve i kako smo omalovažavani. A osvojili smo Kup i pritom do samog kraja bili konkurentni u borbi za titulu. Nakon te sezone sam doživio veliko razočarenje. Šta je, tu je. Život ide dalje.

Ipak, na toj poziciji se nije dugo zadržao.

– Da li je to bila ispravna odluka, pokazalo je vrijeme. Bojim se da će proći još dugo vremena da se Željezničar bori za duplu krunu. Trebalo je u to vrijeme biti pametniji, mudriji. Mi smo takvi, samo mijenjaj, nije bitno šta i kako.

Osvrnuo se i na aktuelno stanje u Željezničaru i stotu godišnjicu koju slavi njegov voljeni klub.

– Pratim i danas Željezničar, kao i stanje u našem fudbalu, stalno sam na internetu. Malo sam razočaran što se Željezničar doveo u ovakvu situaciju na svoju stotu godišnjicu, to nije zaslužio, ali i kroz historiju su se dešavali ovakvi trenuci. I što je najbitnije, uvijek je Željezničar izlazio kao pobjednik. Čim nastupi tako neka kriza, svi se aktiviraju, mobilišu i za par godina se to vrati na svoje. Nadam se da će tako biti i ovaj put, iako mi je, ponavljam, tužno što za stoti rođendan Željezničar nije na onom nivou na kojem zaslužuje da bude.

Na kraju nam je rekao da u ovom trenutku ne razmišlja o povratku u BiH i da su njegove ambicije isključivo vezane za Al-Wasl.

– Dobio sam priliku koju želim iskoristiti, poručio je Adžem na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)