FK Željezničar u nedjelju slavi 100 godina postojanja, a legendarni Ivica Osim se iz austrijskog Graza javio za Klix.ba i govorio o velikom jubileju tima sa Grbavice.

“Veliko je to da u Bosni i Hercegovini neko slavi 100 godina. S obzirom na to šta je sve grad preživio, ali i klub, mislim da je svjetsko čudo da neko doživi sto godina pored svih nedaća i svega što se dešavalo. Dosta je samo da na tome završi ova priča, to bi najbolje bilo. Dobro je da ima neko ko može tako dugo živjeti i postojati s toliko neprijatelja. Sama činjenica da klub slavi 100 godina je čudo”, kaže Osim, koji već nekoliko godina živi u Austriji.

Osim ističe da je pravo čudo šta je sve Željo preživio u svojoj historiji.

“Puno godina sam proveo u Željezničaru. Nevjerovatno. S obzirom na to da nogomet nije bas bezazlen, s obzirom na povrede, bolesti, ratove… Šta se sve s nama dešavalo, s obzirom na politiku koja se vodi za i protiv, sve je to velika stvar i to treba cijeniti. Kako je taj klub preživio, to je čudo. Neko bi po njemu trebao napisati recept za ostale kako da preživljavaju i da lijepo žive. Tu mislim da žive u igri, igranju, učestvovanju i svim drugim životnim vrijednostima. Mislim da je to Željezničar uspio i to je velika stvar.”

Kao igrač i trener Osim je obilježio veliki period Željine historije te s klubom proživio i lijepe i ružne stvari.

“Ljudi se uvijek sjećaju najružnijih stvari. Svi spominju Videoton, ali treba razbiti tu priču. Cilj svakog kluba je da ode što dalje u nekom takmičenju, da odigra neku utakmicu koja se pamti, protiv nekoga ko vrijedi. A Videoton nas je izbacio iz jednog sna, a to je da i Željezničar igra protiv jednog Real Madrida. To je meni najviše žao. Kada radite neki posao, mislim da to treba biti neki krajnji cilj. I dan danas je tako, čitava Evropa igra protiv Reala, Barcelone, protiv drugih bogatih klubova i teži tome. Tako je to”, ispričao je za Klix.ba Ivica Osim.

Za kraj je uputio čestitke svima za 100. rođendan.

“Čestitajte im svima od mene 100. rođendan. Puno je to godina. I da bude Željezničar oduvijek i zauvijek. I da ti igrači shvate zašto, za koga i kako trebaju igrati. Ne treba tu puno filozofirati, sve je jasno kao dan.”

(Reprezentacija.ba)