FK Željezničar 19. septembra slavi 100 godina postojanja, a čestitku timu sa Grbavice uputio je i predsjednik FS BiH Vico Zeljković.

Zeljković je poručio da je Željo jedan od najvećih klubova na ovim prostorima te spomenuo mnoge legende sarajevskog premijerligaša

„Dragi sportski prijatelji iz FK Željezničar od srca vam čestitam 100. rođendan. To je rijedak jubilej i želimo vam da i u narednih 100 godina nastavite da nižete uspjehe. Nije potrebno nabrajati sve trofeje koje je ovaj klub kroz svoju stogodišnju istoriju osvojio i potvrdio se kao jedan od najvećih na našim prostorima. Takođe, teško je pobrojati i sve velikane koji su prošli kroz ovaj klub, igrače, trenere, reprezentativce. Nemoguće je govoriti o „Želji“, a ne spomenuti igračku i trenersku veličinu Ivicu Osima koji je dao nemjerljiv doprinos rastu, ne samo svog kluba, nego i NS/FS BiH. Nije on bio jedini „Željovac“ bez kojeg ni naš Savez danas ne bi bio ono što jeste. Tu je bio i pokojni Josip Katalinski-Škija u čiju čast NS/FS BiH tradicionalno svake godine održi turnir za mlađe kategorije. Tu svakako treba spomenuti Mišu Smajlovića i Mehmeda Baždarevića, legende Željezničara koji su sa klupe predvodili reprezentaciju Bosne i Hercegovine”, poručio je Zeljković putem zvanične stranice FS BiH i dodao:

“Ogroman je broj članova ovog kluba koji su dali doprinos u stvaranju NS/FS BiH i zbog toga danas i mi slavimo sa našim prijateljima stogodišnjicu postojanja FK Željezničar. Nogometni/Fudbalski savez BiH je ponosan što za svog člana ima jedan takav kolektiv koji je zahvaljujući predanom radu i sportskom viteštvu stekao veliki ugled širom Evrope i svijeta. Željezničar je veliko bogatstvo za cjelokupni sport Bosne i Hercegovine i bez obzira na to za koje klubove navijamo, „Plave“ sa Grbavice svi moramo poštovati jer bez njih sport u ovoj državi ne bi bio isti. Zbog svega napravljenog u ovih sto godina „Željo“ nastavi da se razvijaš i stvaraš nove generacije igrača, poput Edina Džeke, koji će sve nas zajedno činiti ponosnim u cijelom svijetu!“

Željezničar u subotu od 17,00 sati u okviru devetog kola Premijer lige BiH dočekuje Velež na Grbavici, a navijači Plavih najavljuju pravi spektakl.

Također, navijači Željezničara su pozvali sve građane da u nedjelju 19. septembra u 21,00 sati izađu na ulice i svjedoče vatrometu koji će obasjati glavni grad BiH.

(Reprezentacija.ba)