Ljekarska skrb za profesionalne sportaše je od velike važnosti. Zadaća ‘tima u bijelom’ je oporaviti ih i što efikasnije pripremiti za nove napore te, dakako, u hodu rješavati probleme s povredama koji su neizbježni pratitelj takmičenja.

Tu zahtjevnu i odgovornu zadaću u rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, između ostalog, obavlja Ejub Zukić. Ugledni specijalista urgentne i interne medicine uživao je i uživa maksimalno i bezrezervno poverenje svakog od selektora s kojim je imao priliku da sarađuje, a posao koji radi u reprezentaciji, kaže, čini ga ponosnim.

Zukić je za Reprezentacija.ba portal govorio o poslu koji radi u našem državnom timu, problemima s kojima se susreće u radu sa sportašima, a dotakli smo se i kolabiranja Christiana Eriksena na nedavnom Evropskom prvenstvu.

– Osim što sam danas predsjednik u RK Iskra, uz reprezentaciju sam kao ljekar već četiri godine. Kroz to vrijeme imao sam priliku i da idem na Evropsko prvenstvo u Norveškoj, bio sam zadužen za taj čitav zdravstveni domen, a moram priznati da je u prošlosti to bilo mnogo nezbrinuto. Vidite, koji god selektor dođe, on hoće da ima svoj kompletan tim. Uz to ni ovaj posao ostalima nije bio toliko privlačan jer finansije nisu kao, recimo, u fudbalu. Drago mi je također i što ne vodim samo brigu o muškoj seniorskoj reprezentaciji već i o ženskoj i juniorskoj, a na fonu sam i sa ostalim klubovima iz naše lige. Skoro sam trebao sa dobojskoj Slogom ići za Estoniju, priča nam Zukić.

Šta Vas najviše oduševljava u radu sa rukometašima?

– Ja sam neko ko je patriota i ko je srcem vezan za ovu zemlju, reprezentaciju… Zadovoljstvo mi je kada vidim te igrače i igračice da se na isti način bore za ovaj dres. To su goli profesionalci s kojima je užitak raditi. Mnogi možda ovaj moj posao gledaju kao priliku da nešto dodatno zarade, ali, vjerujte mi, meni je ponos biti dio te porodice. Situiran sam i ne zavisim od ovoga, ističe naš sagovornik.

Šta sve radi jedan ljekar u reprezentaciji?

– Dolaskom u reprezentaciju, uvidio sam da mnogi igrači nisu znali šta mogu, šta ne… Meni kao ljekaru cilj je da svakom od njih omogućim maksimalan fizički i psihički pristup. Nije bitno samo izmasirati, mora se više vremena provoditi s njima, opustiti ih, relaksirati… To je u prošlosti dosta bilo nesređeno, naročito kod djevojaka, koje su se čak morale međusobno masirati. Naši igrači kao što su recimo Terzić, Prce, Burići…, navikli su na takav tretman jer ih i u klubovima maze i paze. Izuzetno je to zahtjevan posao. Bilo bi idealno da u jednoj reprezentaciji budu po tri-četiri fizioterapeuta.

Kolaps i iznenadni srčani zastoj na sportskom terenu i nisu tako rijetki. Kako utjecati na takve stvari?

– Sve počinje od finansija. U našim klubovima postoji toliko momaka željnih uspjeha, a s ciljem da budu pravi profesionalci, posegnu za kreatinima, proteinima…  Nisu svjesni koliko to zapravo nije dobro sa zdravstvene strane. Ja to otvoreno govorim. Rijetko koji klub ima novac da igračima osigura minimum laboratorija i EKG, a sve to je potrebno kako bi se vidjelo je li igrač sposoban za ono čime se bavi ili ne. Ni marka se ne izdvaja za to.

Foto: Gornjivakuf-x.com

Zukić navodi i jedan pogrešan primjer.

– Ovih dana bio je prisutan slučaj košarkaša visokog 209 centimetara koji ima uvučen grudni koš. Došao je kod kardiologa kako bi mogao dobiti dozvolu da može igrati, a kako su mu našli stvari koje nisu okej, naravno da smo bili protiv toga. Potrebno je da se to ispravi. I onda ti dođe isfrustrirani roditelj, pa treneri koji hvale njegov talenat… I zamislite sad, desi se ne daj Bože nešto na parketu, ko će biti kriv? Problem je naš što nemamo zakona o sportu jer da ima, znalo bi se odmah šta se mora obaviti, šta ne. Bezbroj je takvih primjera. Nismo mi ljekari glupi.

Fudbalski svijet bio je šokiran kada se Christian Eriksen srušio na utakmici Evropskog prvenstva. Srećom, nije se tragično završilo.

– Da je na terenu bila medicinska ekipa koja je slabije pripremljena, on ne bi preživio. Garantujem vam. Zamislite tek da se onakvo nešto desi na našim terenima gdje skoro nema ni doktora. Pitanje je uopšte kakva sredstva imamo, šta se nosi u tim torbama, a naročito je bitno da doktori koji rade na takvom nivou budu od struke. Ako nisu, upitno je koliko bi mogli pomoći u onakvim situacijama. Ja sam specijalista urgentne medicine i imam certifikat predavača. Nikada ne bih dao nikome od doktora da bude s reprezentacijom, a da ne zna reanimirati i pripremiti te specifične stvari, uz dužno poštovanje prema svima, dodaje.

Osim u reprezentaciji, gdje ste još angažovani?

– Radim u Eurofarm klinici koja je trenutno najaktuelnija i najbolja u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je upravo da privučemo sportiste da više vode brigu o tim pregledima. Ne možete predvidjeti infarkt kada ćete dobiti, ali preventivno se može odraditi puno toga. Ponosan sam na svoju kuću i iz razloga što smo upravo mi dali antigentske testove za reprezentaciju i omogućili da se svi, koji imaju kartu, mogu besplatno testirati kod nas, riječi su Zukića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.