Proteklog vikenda je u Sarajevu u Connect Areni u organizaciji Esport Asocijacije BiH održano Mozzart 12. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u Pro Evolution Socceru.

U trodnevnom nadmetanju odigrane su 202 utakmice. Kroz grupnu fazu su se neka stara kao i neka nova imena nametnula kao potencijalni favoriti za osvajanje titule najboljeg. Maratonski dueli su se zatim nastavili u subotu gdje smo dobili i 8 najboljih igrača. U nedjelju smo prisustvovali velikom broju kvalitetnih mečva, a zasigurno najbolji duel je bio polufinalni meč između Đedovića i Džananovića, gdje je peti, odlučujući, meč Đedović izgubio na jedanesterce i tako ostao bez svog jedanaestog finala.

Finale je na iznenađenje svih prisutnih bilo više nego nezanimljivo, a tome je ponajviše pomogao novi prvak BiH, Dragan Zeko iz Mostara koji je slavio sa 4-0 u pobjedama. Zeko je maestralnom igrom tokom cijelog turnira pokazao najviše, nije posustajao i uspio dobrim igrama da izbjegne neke od favorita prvenstva, a na kraju se ispostavilo da mu je jedan od najlakših mečeva bio finalni dvoboj protiv Ismira Džananovića iz Sanskog Mosta. Unatoč tome, u razgovoru sa većinom starijih i iskusnijih takmičara saznali smo da je Zeko u najboljoj formi i da je i po njima glavni favorit.

„S obzirom da većona nas starijih nema puno vremena za igru i treninge, nemamo neka pretjerana očekivanja, pogotovo u konkurenciji sa par momaka koji imaju dosta višeželje i vremena da igraju PES. Uz mog učenika Igora Zecevica, zasigurno su tu jos 2-3 imena poput Dragana Zeke i Nedima Abazija koji mogu doći do samog vrha, a ostaje nam da vidimo i neka nova imena na PES sceni kako će se pokazati.“ – rekao je Đedović pred početak turnira.

Nakon što je završeno finale porazgovarali smo sa Draganom Zekom, poznatijim kao bleja na online PES sceni.

Rekao nam je da bi lagao ako bi rekao da se nije nadao tituli, ali je znao kako je žestoka konkurencija i da neće biti lako. S obzirom da je nedavno dokazao kvalitetu i na online nezvaničnom regionalnom prvenstvu tako što je osvojio isto kaze da se nadao da ce sezonu krunisati i pobjedom na državnom prvenstvu. Najteži meč mu je bio polufinale sa Mensurom Điverom iz Konjica, a svakako je želio da izbjegne starog lisca Feđu Đedovića sto se na kraju i desilo. Omiljeni klub na PES-u mu je Torino, a s obzirom da se prvenstvo igralo sa reprezentacijom BiH pitali smo ga i za omiljenog igrača reprezentacije na PES-u, a to mu je kako kaže Dragan njegov sugrađanin i stub naše odbrane, Toni Šunjić.

PES-om se još ne misli baviti profesionalno, jos uvijek je to samo vid zabave iz razloga što trenutno ima nešto više slobodnog vremena. PES je počeo igrati kao dijete sa starijom bracom, a omiljeni PES mu je ovaj aktuelni 2021 s obzirom da je njega igrao najaktivnije i ostvario svoje prve velike uspjehe. Trenutno ga igra još uvijek na PS4 te je otvoren za neki vid saradnje i sponzorstva sa nekom od firmi za PS5 rekao nam je kroz šalu.

Na kraju su se svi takmičari složili da je Zeko vise nego zasluženo osvojio titulu. Drugoplasirani Ismir Džananović je rekao da nije očekivao da će toliko daleko doći i da je prezadovoljan titulom viceprvaka. Devetostruki prvak BiH Feđa Đedović je na kraju završio kao trećeplasirani pobjedivši rutinski na kraju četvrtoplasiranog Mensura Đivera sa 3-0 u pobjedama. Peti je bio Nedim Abazi iz Sarajeva, šesto mjesto je osvojio proslogodisnji viceprvak Marko Zovko, a sedmo i osmo mjesto su podjelili prošlogodisnji prvak Igor Zečević i brat novog prvaka BiH, Ivica Zeko.

Prvenstvo je potpomognuto velikim brojem sponzora bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće, a jedan od medijskih partnera je i naš portal.

(Reprezentacija.ba)