Na današnji dan prije tačno osam godina Izet Hajrović (30) je postigao vjerovatno naš najdraži gol svih vremena.

Zmajevi su nekoliko dana ranije u Zenici izgubili od Slovačke, pa je susret u Žilini u okviru osmog kola kvalifikacija za Mundijal 2014 protiv istog protivnika dobio dimenziju važnosti koju niko nije očekivao.

Izabranici Safeta Sušić su u Žilini igrali praktično pred domaćim navijačima, jer je Zmajeve bodrilo oko 6.000 Bosanaca i Hercegovaca.

Slovačka je povela u prvom poluvremenu i imala vodstvo sve do 70. minute, a onda je Ermin Bičakčić poravnao na 1:1.

Osam minuta kasnije Izet Hajrović ulazi umjesto Zvjezdana Misimovića i u svom prvom dodiru sa loptom postiže spektakularan gol za preokret i ispostaviće se veliku pobjedu Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo da je Hajrović tokom priprema za utakmice protiv Slovačke stalno trenirao šut “iz prve” sa distance, te da se na utakmici, srećom, ponovila ista situacija kakvu je stalno ponavljao na treninzima.

Zmajevi su u nastavku kvalifikacija savladali Lihtenštajn na svom terenu Lihtenštajn sa 4:1, da bi u posljednjem kolu golom Vedada Ibiševića pobijedili Litvaniju u Kaunasu i po prvi put u historiji izborili nastup na jednom velikom takmičenju.

Što se tiče junaka susreta u Žilini, Izet Hajrović je od ove sezone član grčkog Arisa.

Za Zmajeve je odigrao 27 utakmica i zabio šest golova, a zadnji put je nastupio 28. novembra 2019. godine protiv Lihtenštajna.

(Reprezentacija.ba)