Kazahstanski reprezentativac Ruslan Valiullin zabio je dva gola u remiju njegove selekcije protiv Ukrajine (2:2), ali je bio pozitivan na doping testu prema navodima ukrajinskih i kazahstanskih medija.

Iz kazahstanskog tabora su tvrdili da Vaiullin nije nastupio u kvalifikacionim mečevima za SP protiv Finske i BiH zbog povrede, ali čini se da je razlog sasvim druge prirode.

Vaiullin je 12. augusta nakon utakmice njegovog kluba Tobola i Žiline (0:5, kvalif. za Konf. ligu) podvrgnut redovnom testiranju na doping, a rezultat testa bio je pozitiva.

Iz Fudbalskog saveza Kazahstana poručuju da su sporni nalaz dobili tek 2. septembra, a Vaiullin je dva gola zabio i donio bod svom timu protiv Ukrajine dan ranije.

“Ruslan kaže da ništa nije znao. U toj utakmici povrijedio je mišić i zbog toga nije igraou dva susreta koje su uslijedila, protiv Finske (0:1) i Bosne i Hercegovine (2:2)”, izjavio je Azamat Aytkhozhin iz kazahstanskog Saveza.

Ukrajinski mediji navode da je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Kazahstana i samog igrača, a Ukrajinci se nadaju da će spomenuti susret protiv Kazahstana biti registrovan u njihovu korist sa 3:0.

Inače, BiH naredni kvalifikacioni meč igra 9. oktobra u gostima protiv Kazahstana.

(Reprezentacija.ba)