Nakon reprezentativne pauze večeras se nastavlja Premijer liga BiH, a derbi kola igraju Velež i Sarajevo.

Derbi starih rivala i derbi ekipa koje su sigurno u samom vrhu po kvalitetu ove sezone izazvao je veliko interesovanje navijača klubova, ali i ostalih ljubitelja bh. fudbala. U Mostaru su zabilježeni veliki redovi kod kupovine ulaznica i stadion Rođeni će biti ispunjen skoro do posljednjeg mjesta.

Veležu je ova pauza itekako godila kako bi stigli do potrebnog odmora nakon iscprnih nastupa u Europi, dok je i Sarajevu dobro došla jer su riješili skoro sve probleme sa registracijom igrača i trenera.

Tako će večerašnji susret biti prvi na klupi za Gorana Sablića, a u tim se vraćaju i Krste Velkoski i Mirko Oremuš, dok će Vicko Ševelj i Darko Lazić konkurisati od narednog kola.

Domaćin Velež se u ovoj sedmici susreo sa određenim problemom, a to je stomačna viroza koja je zahvatila svlačionicu Rođenih. Nekoliko igrača je pauziralo po dan, dva, ali trener Feđa Dudić ne traži unaprijed alibi i najavio je da će njegov tim jurištati na tri boda.

Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 2.15 na pobjedu Veleža. Ostale kvote sa ovog duela pogledajte ovdje.

Sarajevu ove sezone gostovanja bolje leže. Na tri gostovanja ostvarili su tri pobjede, dok na svom terenu imaju učinak od dva poraza, jedne pobjede i jednog remija. Bordo tim je treći na tabeli sa 13 bodova iz sedam utakmica.

Mostarski Velež ima utakmicu manje i tri boda manje od Sarajeva. Na svom terenu imaju dvije pobjede i dva poraza, a na strani po jednu pobjedu i jedan remi.

“Dobro smo se odmorili, drugi dio sedmice smo iskoristili za dobar rad, ali nas je pokosio stomačni virus. Dva dana u pogonu nismo imali Samira Radovca, dan Brandaa, Demir Peco ima problema sa zadnjom ložom, Omar Pršeš upalu tetive, a Slaviša Radović je također propustio tri-četiri treninga. Cijelu pauzu nismo imali kompletnu ekipu na okupu, vidjet ćemo do petka ko će biti spreman. Za predstojeću utakmicu nam trebaju samo takvi igrači. Sarajevo je Sarajevo, ko god da igra, bez obzira na probleme sa registracijom stranaca. Na tabeli su ispred nas, a u gostima su ostvarili tri pobjede protiv Slobode, Rudar Prijedora i Posušja. Rekao sam davno, u svaku utakmicu ulazimo sa namjerom da pobijedimo. Vidjet ćemo da li ćemo uspjeti u tome”, kazao je Feđa Dudić pred utakmicu.

“Čeka nas derbi, čeka nas momčad koja je izuzetno kvalitetna, specifičnog stila igranja. Oni su se sad odmorili nakon Evrope, tako da bit će teško, interesantno, ali imamo dovoljno vremena da se pripremimo i kad uključimo sve igrače, kao i one koji su bili sa reprezentacijom, bit će to pravi fajt”, riječi su Gorana Sablića.

Velež ne može računati na Đanija Salčina koji nema pravo nastupa protiv Sarajeva jer je posuđen upravo iz Bordo kluba, dok za Sarajevo ne može igrati Numan Kurdić zbog suspenzije i Fanimo koji je zaražen korona virusom, te pomenuti Lazić i Ševelj.

Utakmica između Veleža i Sarajeva igra se večeras u 20 sati uz direktan TV prijenos na Areni Sport.

(Reprezentacija.ba)