Ponovo je bilo zanimljivo gledati taktičku postavu Ivajla Peteva i naših Zmajeva koji su utakmicu počeli u formaciji 3-5-2, dok su meč završili u postavci 4-5-1.

Kao i protiv Francuske, Bosna i Hercegovina je krenula hrabro, ofanzivno sa dva napadača i sa nekoliko ofanzivno orijentisanih veznih igrača. Džeko, Demirović i Nalić su visokim presingom tjerali defanzivce Kazahstana da vrlo brzo ispucaju loptu koju su naši odbrambeni igrači lako uzimali i tako započinjali novi napad. Kazahstan je na utakmici imao prosjek od 11 sekundi držanja lopte tokom napada.

Kada uzmemo u obzir taktiku, prvo poluvrijeme možemo ocijeniti visokom ocjenom jer su Zmajevi stvorili ogroman broj dobrih prilika i napada, ali je realizacija izostala, nekada zbog manjka sreće nekada zbog pada koncentracije.

BiH je utakmicu protiv Kazahszana počela u formaciji 3-5-2. Ispred Šehića su bila tri stopera, u veznom redu smo imali trojicu igrača u sredini i dvoju sa strana, dok su napad predvodili Demirović i Džeko.

Kazahstan je u vodstvo stigao u 54. minuti, a naša reprezentacija je nastavila igrati u istoj formaciji uz izmjene igrača. Nakon izmjene Menalo – Hadžikadunić, Zmajevi prelaze u 4-5-1 što se ispostavilo kao dobar potez Peteva. BiH stiže do preokreta i sigurnog čuvanja 2:1 sve do nesretne 95. minute i kobnog slobodnog udarca.

Naš tim je i pored remija, nakon utakmice zaradio aplauze na Bilinom polju što je dokaz da su navijači zadovoljni zalaganjem Zmajeva i da nisu imali sreće da bi stigli do tri boda. Ukupno je reprezentacija BiH uputila 22 udarca dok su gosti imali pet. Zmajevi su imali čak 64 napada, a Kazahstanci samo 25.

Pogledajte kako je WyScout, softver za analizu fudbala, prepoznao formacije Zmajeva:

(Reprezentacija.ba)