Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras utakmicom protiv Kazahstana nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Zmajevi se od dolaska Ivajla Peteva pokušavaju vratiti na pravi kolosjek, sa kojeg su skrenuli još u mandatu Roberta Prosinečkog, a sa kojeg ih nije uspio spasiti ni legendarni Dušan Bajević.

Igrači idalje hvale novog selektora, a da uistinu razmišljaju jedinstveno i afirmativno kao ekipa pokazali su i reakcijom na niz navodnih afera koje su proteklih dana etiketirane na račun rada saveza, selektora, reprezentacije…

“BiH iznad svega” poručio je kapitenski Edin Džeko na sve to, a isto javno poručuju i svi ostali igrači u reprezentaciji BiH.

Patriotski naboj i raspoloženje u reprezentaciji očigledno je samo još više mobilizovano posljednjim dešavanjima, ali nabrijani Zmajevi ipak pozivaju i na strpljenje i čuvanje “hladne glave” u nastavku borbe za plasman u Katar.

Da ne treba srljati govori i stanje tabele u našoj grupi u kojoj je sve otvorena.

Prva naredna prepreka je Kazahstan protiv kojeg će nam, kako kažu selektor i golman Ibrahim Šehić, trebati puno strpljenja. I ne čude ovakve poruke, jer su naredni protivnici bili tvrd orah drugim ekipama naše grupe. Uzeli su bod Ukrajini, Finska ih je slomila tek nakon sat vremena igre na svom terenu i pobijedila sa “samo” 1:0, a ni Francuzi se nisu previše pokazali protiv njih.

“Šanse su 50:50, mi sada igramo moderni fudbal” poručio je sinoć u Zenici selektor Kazahstana.

Ipak, pobjeda protiv Kazahstana bila bi zlata vrijedna u vrlo izjednačenoj skupini. Bosna i Hercegovina je apsolutni favorit. Kladionica Meridian dan pred utakmicu daje kvotu 1.20 na pobjedu Zmajeva. Ostale kvote sa ovog meča pogledajte ovdje.

U oktobru nas još očekuju gostovanja Kazahstanu i Ukrajini, a novembru domaće utakmice protiv Finske i Ukrajine.

Danas će u našoj grupi snage odmjeriti još Francuska i Finska.

BiH – Kazahstan, 20,45 sati, Bilno Polje.

(Reprezentacija.ba)