INTERVJU/ Bosanac kuhao za švedskog kralja, a sada pomaže i Džeki: Čast mi je! Edin uči, sluša savjete…

Jedan od najboljih europskih kuhara, Bosanac Edin Džemat, priča o svojoj karijeri i saradnji sa Edinom Džekom na otvorenju novog restorana u Dubrovniku

Bosanac kuhao za švedskog kralja, a sada pomaže i Džeki: Čast mi je! Edin uči, sluša savjete…
Foto: Privatni album

Kapiten fudbalske reprezentacije Edin Džeko nedavno je otvorio svoj restoran u Dubrovniku. Izgledno je da našem fudbaleru ide dobro na poslovnom planu jer se po drugi put upušta u ugostiteljske vode, a od ranije na ‘biseru Jadrana’ ima i vilu u blizini svog bivšeg saigrača Emira Spahića.

Ezza, kako restoran nosi naziv, ima menu koncentriran na vrhunske cutove mesa, pripremljene na različite načine, što je zapravo ono što je u gastro ponudi Dubrovnika itekako nedostajalo. Tako barem pišu lokalni mediji, navodeći da je steak house naoružan visokom estetikom i koktelima.

Jedan od glavnih ljudi u Džekinom timu je Edin Džemat. Porijeklom je iz Prozora, a školovao se i odrastao u Švedskoj u kojoj je stekao renome jednog od najpopularnijih kuhara današnjce. Kuhao je za Billa Gatesa, Eltona Johna, za švedskog kralja i kraljicu više puta… Od New Yorka do Pariza.

Sve to, svakako, bilo je povod za razgovor za Reprezentacija.ba. Najprije nam je rekao nešto više o sebi.

– Rođen sam u Prozoru i oduvijek sam veliki partiota. Iako sam odrastao i kasnije se školovao u Švedskoj, to me nikada nije udaljilo od domovine. Danas živim na relaciji Švedska – BiH. Moja ljubav prema kulinarstvu i gastronomiji je nekako oduvijek bila prisutna, ali sa nekih 15-16 godina sam definitivno znao da je to posao kojim se želim baviti u budućnost. I danas sam mu potpuno posvećen, priča Edin. 

Vjerovatno ste ostvarili sve ono o čemu maštate. Danas, šta biste poručili drugim Bosancima? Za uspjeh, šta treba, a šta ne treba uraditi?

– Rekao bih da je ključ svakog uspjeha posvećenost, rad i trud. I ne treba odustajati kada je najteže i gubiti strpljenje kada izgleda da je sve izgubljen. Fokus, postaviti prioritete i držati se istih. Vjerovati sam u sebe i svoje ciljeve i ideje. Na mom putu sam sreo i imao priliku raditi sa vrhunskim ‘chefovima’ i velikim biznismenima od kojih sam puno naučio- I danas još uvijek učim. Važno je znati prihvatiti kvalitetnu kritiku i savjet, biti ponizan i posvećen, a malo pričati i puno se dokazati djelima. Daleko od toga da sam sve ostvario, naprotiv, sada krećem sa ozbiljnim projektima koji nisu povezani samo sa gastronomijom, ugostiteljstvom i restoranima.

Posljednjih dana pisalo se kako ste upravo Vi jedan od glavnih kuhara u restoranu koji je otvorio Edin Džeko. Je li istina?

– Ne, nisam glavni kuhar, uključen sam u projekat kao ‘concept consultant’. Postavio sam jelovnik i obučio kuhare koji će nastaviti raditi po mojim recepturama osmišljenim samo za EZZU. Tu ostajem kao podrška i u narednom periodu. EZZA je poseban projekat koji ima svijetlu budućnost i bila mi je čast biti dio tima na samom rađanju ideje i stvaranja koncepta.

Kako je uopšte došlo do saradnje?

– Saradnja je počela spontano kada me je kontaktirao Armin Hadžić sa prijedlogom o otvaranju novog restorana u Dubrovniku. Bilo mi je zanimljivo i izazovno otvoriti steakhouse u Dubrovniku na moru gdje je većina ostalih restorana nastrojena mediteranski, italijanski, riblji… I prezadovoljan sam rezultatom.

A porodica Džeko? Kakvi su za saradnju?

– Edin je, kao što sam i očekivao, veliki profesionalac. Posvećen, fokusiran i velika podrška. Bez obzira što ranije nije imao iskustva sa ugostiteljstvom, naišao sam na jednu veliku širinu i razumijevanje za sve probleme koje ‘hospitality business’ nosi sa sobom. Spreman je da sasluša savjete, uči i zaista je bio uključen u svaki detalj prilikom rađanja EZZE. Mogu reći da sam sada još više ponosan na njega.

Da li u Sarajevu imate neki restoran ili fast food?

– U Sarajevu sam nedavno otvorio Šah Mat burger i prezadovoljan sam kako napredujemo. Već u planu imam pet novih lokacija u našoj zemlji, kao i širenje u susjednoj Hrvatskoj. Moj cilj je uvijek bio otvarati firme u Bosni i Hercegovini i da zapošljavam desetine ljudi koji će da rade u odličnim uvjetima i, što je najvažnije, biti zadovoljni.

Kuhar ste svjetskog glasa. Možete li izdvojiti neke podvige?

– Bila mi je čast biti vođa švedske kulinarske reprezentacije, i to, kao prvi stranac. Draga mi je i pobjeda na tamošnjem kulinarskom show-u među najboljim kuharima. Ma, bilo je toga mnogo u posljednjih 15 godina rada.

Za kraj, kako ocjenjujete bh. kuhinju?

– Bosanska kuhinja definitivno ima najbolji street food na svijetu. Imamo fantastičnu tradicionalnu kuhinju, ali koju bih ja svakako modernizovao, ako tako možemo reći. Danas vlada veliki trend zdrave kuhinje, bez glutena, ovako onako… To se sve kosi sa bosanskom kuhinjom i mislim da za budućnost  će ugostiteljima u BiH biti veliki izazov pomiriti tradiciju sa današnjim trendovima, zaključio je Edin Džemat na kraju razgovora za Reprezentacija.ba. 

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica Mozzart.

Oznake:

Komentari

18 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
ZMAJ
05.09.2021. 22:21

Sta kaze Begovic na to?

Koeman
Reply to  ZMAJ
05.09.2021. 22:35

Ko hebe Begovica – za neke je stvari u pravu al njemu je samo krivo sto vise nije prvi golman. Kvari atmosferu a nije vise tu.

ljiljan
05.09.2021. 22:31

Za razliku od ovih koji su se borili po bosanskim brdima Edin je u svedskim fjordovima ucio zanat i u startu napravio finansijsku prednost nad ovim sto su ostali bez ruku i nogu da sacuvaju mjesto u Sarajevu gdje ce Edin otvoriti prvi u lancu svojih restorana…..

ZMAJ
Reply to  ljiljan
05.09.2021. 22:45

Barem sad pomaze svojoj domivini sa otvorenjem restorana.

Anonymous
Reply to  ZMAJ
05.09.2021. 23:31

Zar mu je domovina HR?

ZMAJ
Reply to  Anonymous
06.09.2021. 19:03

Nije prica o Dzeki nego o njegovm Kuharu koji ima restoran u Sarajevu. Sarajevo je u Hrvatskoj po tvome?

Ccxx
Reply to  ljiljan
06.09.2021. 00:01

Takve s*ronje ko ti ce otjerati i ovo malo normalnih ljudi iz bih. Koliko kosta to sto si se borio, da te isplatimo i idi u pm

Anonymous
Reply to  Ccxx
06.09.2021. 10:00

@Ccxx
S*ronja ti je otac kad je odlucio da ga mece a ne vadi na vrijeme pa te napravio.

Borat Segdiyev
Reply to  Anonymous
06.09.2021. 18:31

I on tebi anonimnu m.a.t.e.r 😀

Anonymous
Reply to  ljiljan
06.09.2021. 00:06

Pa da Edine pošalji bosancu 100 eura a ta kvalitetna radna mjesta daj šveđanima biće ti svi zahvalniji

Borat Segdiyev
Reply to  ljiljan
06.09.2021. 18:30

Ja pa jeli Bakir đe okrznut u trezoru da bi po tebi imamo pravo na begovat !?

Sooo
06.09.2021. 00:00

Prelijepoooo!!! Edin Dzemat je velika faca u Svedskoj ponos Bosanac

Borat Segdiyev
Reply to  Sooo
06.09.2021. 18:34

Probao ćevape za koje je on radio recepturu. Neka švedska firma. Samo mogu reći FUJ ! KO OD MACAKA DA PRAVE.

Asko
06.09.2021. 00:41

BIH kuhinja se mora prilagoditi…cevapi bez lepinje sa avokadom 🙂

Guga
06.09.2021. 02:58

Srbi su najgori narod na svijetu gadovi

ZMAJ
Reply to  Guga
06.09.2021. 19:05

Jesi i ti prolupao 🤦🏽‍♂️

Ivo
Reply to  Guga
08.09.2021. 16:25

Provjer porodično stablo il vidi imali kakva ikona na tavanu.

Zazdrnjak
06.09.2021. 19:49

Kakve veze ima clanak sa sportom? Ah.. Da Dzeko reklama za restoran u zemlji u kojoj nismo dobro dosli, jer im se pisamo u more. Prvo sapun, pa parfem! Najveca teroristicka opasnost u Evropi! I tako dalje…