Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas gostuje u Strasbourgu. Zmajevi predvođeni Ivaylom Petevom u sklopu kvalifikacija za Mundijal odmjerit će snage sa aktuelnim svjetskim prvakom Francuskom, a svi u našem taboru nadaju se da, uz maksimum svih fudbalera, možemo doći do bod(ov)a.

U hotelu u kojem borave naši fudbaleri sinoć se, na oduševljenje mnogih, pojavio Mehmed Baždarević. Bivši selektor je došao zapravo pružiti podršku uoči utakmice sa Francuskom.

– Evo, baš maloprije sam bio u hotelu. Došao sam da pozdravim igrače, stručni štab, doktore… Sa većinom tih ljudi sam nekada radio i imam veliko poštovanje prema njima, kazao je sinoć Meša u telefonskom razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

I igračima je bilo drago ponovo vidjeti Baždarevića. Nekolicini njih je upravo on dao prvi šansu u reprezentaciji.

– Ja se nadam da jeste. Ma, sve su to bili odlični momci s kojima je meni užitak bio raditi. Došao sam samo da im pružim podršku i to je to. Nema potrebe za nekim savjetima. Znaju oni dobro kako trebaju igrati.

Jasno je kako su Trikolori veliki favoriti, ali…

– Neće biti lako, to je sigurno. Ovaj period nije ni za njih najidealniji. Francuzi žele da se iskupe nakon lošeg izdanja na Evropskom prvenstvu, ali vjerujem da i mi sa jednom hrabrom i muškom igrom možemo napraviti nešto. U Sarajevu smo već pokazali da smo u stanju napraviti im probleme. E, sad moramo pokazati još više. Moramo biti dobro grupisani, da dobro pokrivamo prostor, jer to je ekipa koja je individualno jako dobra. I ne smijemo lako i brzo gubiti lopte.

Posljednjih dana se o ovoj utakmici, kaže nam, nije mnogo govorilo u Francuskoj.

– Svi znate da je najveći fokus bio na Messiju i Mbappeu. Toliko se o tome pričalo i pisalo u svijetu, a tek ovdje, zato je i reprezentacija bila nekako u drugom planu. Ali, počelo se sada pričati i o utakmici. Od jutra će se početi pumpati ta priča.

Zadovoljio bi ga remi.

– Koji rezultat priželjkujem? 2:2. I da, prije svega, vidimo jednu dobru igru i organizovanu.

Kada već pričamo o Francuskoj, dotakli smo se i bh. fudbalera koji u posljednje vrijeme sve više igra u Ligue 1. Radi se o Sanjinu Prciću.

– To što on igra, velika je stvar i za reprezentaciju. On je imao dosta komplikovan period, ali nema sumnje da se radi o kvalitetnom igraču koji, kada dođe u svoju pravu formu, može biti veliko pojačanje za nas. A blizu je toga, dodaje Meša.

Baždarević je i dalje bez angažmana. Propao mu je nedavno posao u Tunisu gdje je trebao preuzeti jedan od najboljih tamošnjih klubova.

– To je sve bilo dogovoreno, ali počelo je da se komplikuje kada je na red došla priča o mom stručnom štabu. Nisam želio da ponovo dogovaram nešto što je već bilo dogovoreno i na kraju je ta priča pala u vodu. Bilo mi je, iskreno, stalo do tog kluba i da imam posao.

Nada se također da Zmajevi mogu odigrati “moćne” kvalifikacije i bilježiti dobre rezultate u velikim utakmicama, a jedna takva na rasporedu je upravo večeras.

– Kada je u pitanju borba za Svjetsko prvenstvo, moramo biti optimistični i realni, poručio je Baždarević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Francuska je na dan utakmice apsolutni favorit prema kladionicama. Kladionica Meridian 12 sati prije utakmice nudi kvotu 1.18 na pobjedu Francuske, a na pobjedu Bosne i Hercegovine 12.87. Kvote sa ovog duela pogledajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)