Još manje od 48 sati ostalo je klubovima i agentima da dogovore transfere fudbalera na prostoru UEFA-e, a onda se zavjese spuštaju na europsko fudbalsko tržište sve do zime. Svijet su zatresli transferi Messija i Ronalda, no nama su uvijek malo interesantniji putevi karijera naših reprezentativaca.

Prvi kandidati koji bi narednih dana mogli promijeniti klubove su Pjanić, Gojak, Kolašinac i Ahmedhodžić.

Miralem Pjanić jedan je od igrača čiji se transfer očekuje u narednim danima. I Barcelona i Pjanić saglasni su oko raskida saradnje, ali Pjanićeva plata prepreka je što on već nije u novom klubu. Nijedan klub mu ne želi dati toliko velike uslove kakve ima u Barceloni, a Pjanić se sasvim normalno ne želi odreći dogovorenih primanja. Posebno uzme li se u obzir da u Barceloni nikada nije dobio pravu priliku, te da je praktično žrtva puno većih procesa i promjena u klubu. Prvi u redu za Pjanićeve usluge zainteresovan je Juventus, čiji je trener Allegri navodno u stalnom kontaktu sa Miralemom, a mediji pišu da je čak od Juventusa zatražio da se hitno vrati naš reprezentativac. Pjanić je agentima navodno dao zeleno svjetlo i za prelazak u Inter.

Amer Gojak vratio se u Dinamo nakon sezone provedene u Torinu. I kao Pjanić, čini se da je u Torino došao u ne baš najboljem momentu. Borba ekipe za opstanak i promjene trenera nisu bile plodno tlo za potrebnu adaptaciju na Seriju A pa se Amer nije previše naigrao u Italiji. Ipak kada god je dobio priliku pokazao je određeni kvalitet, pa na stolu opet ima ponude klubova iz Serije A saznaje Reprezentacija.ba portal od naših prijateljskih agencija sa Apenina. Za Gojaka su zainteresovani i neki njemački klubovi, a već ranije navodno odbio je ponude iz Turske. U isto vrijeme hrvatski mediji vrlo otvoreno kritikuju trenera da Gojakov kvalitet koristi samo kada mu “zagusti”, a da u lakšim utakmicama priliku daje nekim manje kvalitetnim igračima.

Sead Kolašinac navodno je pristao na transfer u Fenerbahce, prvenstveno na nagovor svog prijatelja Mesuta Ozila, no naš bek još uvijek je fudbaler Arsenala. U prve četiri utakmice Arsenala u ovoj sezoni igrao je dvije. Prošlu sezonu proveo je u Schalkeu, ove sezone mu ističe ugovor sa Arsenalom. Dovoljno argumenata da je jasno kako se Topnici neće previše buniti da ga prodaju.

Anel Ahmedhodžić već godinu dana povezuje se sa prelaskom iz Malmoa u Seriju A. Najbliži je navodno Atalanti, no pitanje je šta ulazak Malmoa u Ligu Šampiona mijenja za njegov transfer. Malmo je u grupi sa Juventusom, Chelsea i Zenitom, pa će njegovi klub i agent sigurno iskoristiti ovu situaciju za finansijski što bolji “deal”. Za Ahmedhodžića, baš kao i za ranije navedenog Gojaka, najvažnije je da su u klubu u kojem imaju prostora za igru i dalji razvoj. Za razliku od Amera, Anel je u svom klubu uvijek imao vjetar u leđa.

Darko Todorović završio je svoju epizodu u Hajduku i nastavlja tražiti novi klub. Darko je sa Red Bull Salzburgom vezan do 2023. godine. Navodno, bio je blizu transfera u Rusiju.

(Reprezentacija.ba)