Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u svojoj historiji učestvovat će na završnici jednog velikog takmičenja. Zmajevisu se direktno plasirali na Mundijal u Brazil gdje će biti jedan od rijetkih (možda i jedini) timova debitanata na svjetskim prvenstvima.

Premda je Papetova klapa već dokazala i potvrdila ogroman kvalitet, zanimljivo je naše Zmajeve porediti s ostalim timovima.

Zanimljiv je podatak da naša reprezentacija u komparaciji s ostalim evropskim selekcijama koje će igrati na Mundijalu, ima najmanji broj igrača koji igraju grupnu fazu ovosezonske Lige prvaka.

Nije to podatak kojim se možemo ponositi, ali pomalo je neobično da igračke klase i nosioci igre našeg nacionalnog tima, ove sezone ne uživaju u elitnom evropskom klupskom fudbalu.

Portal Radiosarajevo.ba donosi vam listu dosad kvalifikovanih evropskih reprezentacija, a uz imena selekcija, navode i broj igrača koji ove sezone nastupaju u grupnoj fazi Lige prvaka.

Naš nacionalni tim, pak, ima samo tri predstavnika u ovom takmičenju: Edin Džeko (Manchester City), Elvir Rahimić (CSKA) iEmir Spahić (Bayer Leverkusen). 

Napominjemo da smo u obzir uzeli spiskove reprezentivaca samo direktno kvalifikovanih nacionalnih timova. Preostala četiri evropska sastava od ukupno 13, bit će poznata nakon baraža.

Španija (21)
Njemačka (15)
Rusija (13)
Italija (12)
Belgija (12)
Engleska (10)
Švicarska (7)
Holandija (6
Bosna i Hercegovina (3)

(Reprezentacija.ba)