Ivaylo Petev je u Bosni i Hercegovini doživio pravi emocionalni rolerkoster.  Od velikog dijela javnosti čiji je favorit bio Sergej Barbarez dočekan je “na nož”, ali nije ga to pokolebalo. Znao je gdje dolazi i da je pred njim vraški težak posao – donijeti rezultat, pobrati simpatije navijača i javnosti, što u zemlji kakva je naša, složit ćete se, nije lako.

Ono što je bilo, Petev je još davno ostavio iza sebe. Jako mu je važno što mu vjeruju igrači, naročito su ga hvalili ‘senatori’ Edin Džeko, Rade Krunić i Ibrahim Šehić, a da ozbiljno shvata svoju zadaću potvrđuje i to što već u Sarajevu pravi planove za septembarski ciklus i važne utakmice protiv Francuske i Kazahstana. Na insistiranje UEFA-e između njih bit će odigrana i jedna prijateljska. Vjerovatno protiv Kuvajta.

– Što je bilo u prošlosti, neka tu i ostane. Došao sam ovdje da odradim posao najbolje što mogu, a mislim da nema navijača, istinskog, koji ne želi najbolje za svoju reprezentaciju i da ona bude uspješna, rekao je Ivaylo Petev na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba i potom sumirao prethodne mjesece u ulozi selektora.

– Sada kada vratim vrijeme mogu reći da sam zadovoljan sa puno stvari, ponajviše sa atmosferom koju imamo u reprezentaciji, kao i sa ponašanjem fudbalera. Da, nedostaje još rezultat, ali uvjeren sam da će i on doći uz sve ovo što sam nabrojao. U kvalifikacijama do sada imamo jedan bod koji smo osvojili u Finskoj, protiv Francuske nismo loše igrali i vrlo lako smo mogli i njima otkinuti bod, dok su nam prijateljske utakmice protiv Crne Gore i Danske poslužile da što više damo šansu novim, mladim, igračima i vidimo na koga možemo ozbiljnije računati. Na taj način pravimo jednu novu generaciju za budućnost. Ja sam još na svojoj prvoj konferenciji za medije rekao kako su mi najbitniji igrači, a kada vidim njih i koliko su motivisani, onda meni to daje vjetar u leđa i samopouzdanje. Gledamo u istom pravcu.

Svjestan je Petev da su pred njim ozbiljni izazovi.

– Želim sve unaprijed pripremiti kako bismo spremno ušli u predstojeće susrete i ispunili zacrtane ciljeve. To mi je stalno u glavi.  U kontaktu sam i sa našim igračima, pratio sam njihove pripremne utakmice, a pratim i sada kada su počela prvenstva. Nadam se da će zdravi i spremni doći na okupljanje.

U proteklom periodu dao je šansu mnogim fudbalerima. Neki su pokazali da se na njih može ozbiljno računati.

– Prijateljske utakmice su mi dale širu sliku. Mogu reći da su neki fudbaleri pokazali da zaslužuju biti u reprezentaciji, a ima i onih kojima je potrebno vrijeme, što i razumijem. Ipak, prvi put si tu. Bitno je da oni u svojim klubovima nastave raditi dobro. Ne brinite. Pratim mnoge igrače, i koji su bili tu već, kao i one koji bi mogli biti od pomoći u budućnosti.

Rad na jednoj takvoj funkciji sa sobom nosi i određene pritiske. Interesovalo nas je koliko se sa njim susreće Petev, zovu li ga menadžeri, nude li igrače…

– Vjerujte mi, imam toliko široku sliku naših fudbalera koji igraju širom Evrope, da gotovo ne postoji nijedan za kojeg ne znam. 

Edin Džeko je u subotu navečer i zvanično predstavljen kao novi igrač Intera. Očekuje se da klub promijeni i Miralem Pjanić.

– Šta reći o Džeki? Naš kapiten, vođa… Drago mi je što je otišao u Inter, siguran sam da će i tamo pružati sjajne partije, a to je već nagovijestio i u svojoj prvoj utakmici. Vjerujem da će krenuti i Pjanića. Bio je glavni igrač u svim klubovima u kojima je dosad igrao i nije zaslužio da ga odjednom ponižavaju na ovakav način. Ako mene pitate, lično bih volio da se vrati u Juventus, tamo ga ljudi mnogo vole i cijene, a to bi dobro bilo i za reprezentaciju.

Sve češće se Petev može vidjeti i na utakmicama m:tel Premijer lige BiH. Pratio je i Veležovu evropsku renesansu.

– Kada izbaciš AEK koji je toliko bogatiji i koji je bio apsolutni favorit – kapa dolje. To se mora poštovati. Da bi uopšte igrao evropske utakmice tokom cijele godine moraš raditi, boriti se, a pogotovo ti se moraju kockice poklopiti da napraviš dobar rezultat. Sada u revanšu protiv Elfsborga to nije izgledalo najbolje, oni su prošli dalje, međutim Veležu čestitam jer doći i do 3. pretkola je za respekt.

Svaki trener ima svoja pravila. Petev za sebe kaže da nije pretjerano strog, ali da postoji određena linija koju igrači ne smiju preći. Za profesionalizam igrača ima samo riječi hvale.

– Meni je bitno da iz igrača izvučem 200 posto, a na koji način i kako, to je moja stvar. Nastojim im ukazati na stvari koje su bitne jer biti reprezentativac svoje zemlje ti nalaže i da budeš primjer u svakom smislu. Prezadovoljan sam sa njihovim ponašanjem, kako na treninzima, tako i u hotelu.

O privatnom životu ne voli mnogo govoriti. Rekao nam je tek da je po prirodi skroman čovjek koji ne voli puno gužve, iako je ona sastavni dio posla kojim se bavi, a interesa mimo fudbala gotovo da i nema.

– Još kao igrač sam znao sam da je trenerski posao ono čime se želim baviti u budućnosti. Jednostavno sam opsjednut fudbalom. Da je Evropsko prvenstvo trajalo i šest mjeseci, bio bih prezadovoljan, čitav dan bih gledao utakmice. U ovom poslu sam ‘luđak’ koji je totalno posvećen.

Kroz  trenersku karijeru imao je priliku da uči od mnogih velikih imena kao što su Mauricio Pochettino, Pep Guardiola, Unai Emery… Jednog stručnjaka je posebno izdvojio.

– Edukujući se za trenera imao sam priliku da stažiram u Barceloni, Espanyolu, Valenciji i Evertonu. Za to vrijeme mogao sam od svakoga nešto naučiti ili ‘ukrasti’, ali ako me već pitate koga bih izdvojio, onda je to Unai Emery. Oduševio me je i kao trener i kao čovjek. U svakom trenutku je bio na raspolaganju za bilo kakvo moje pitanje. I danas pratim i podržavam ekipe koje vodi, kaže Petev.

Za hobije nema mnogo vremena, muziku naročito voli domaću, a od filmova gleda samo akcijske. Rekao nam je za kraj i kako mu je Beč omiljeni grad i da se u njemu osjeća posebno.

(Reprezentacija.ba)