Edin Džeko (35) danas će stići u Milan na ljekarske preglede i, ako je vjerovati najrenomiranijim talijanskim novinarima, postati novi fudbaler Intera.

Džeki je Roma prethodne četiri sezone stopirala transfere, pa su i sam Džeko, ali i javnost, ovaj put skeptični. Prošlo ljeto, Džeki je zbog potpisa u Juventus stiglo novo odijelo, napravljena nova frizura, porodica i avion bili su spremni za polazak u Torino, no transfer je propao u posljednji trenutak.

Dovoljno da Džeko nakon fjaska angažuje novog agenta Alessandra Luccija koji će se pobrinuti da ove godine tako ne bude i da naš kapiten postane novo ime Intera.

Džeko i Inter odavno imaju simpatije, a prije tri godine međusobno su također dogovorili uslove transfera koji je na kraju propao odlukom Rome.

Današnja Gazzetta – Džeko danas u Milanu

Džeko će u Interu imati priliku da osvoji Seriju A, ali i da napravi nešto u Ligi Šampiona. Nije zanemariva prilika i da će zaigrati u klubu gdje su za napadače uvijek birani “creme de la creme” igrači svjetskog fudbala – Ronaldo, Vieri, ibrahimović, Klinsmann, Eto'o, Crespo…

I ono najvažnije – Inter je globalno gledajući puno veći klub od Rome, ali i od Wolfsburga i Man. Citya kojima je Džeko pomogao da dođu do prvih titula u historiji, a Inter ih već ima tri Lige Šampiona, 19 prvaka Italije, 1 Svjetskog prvaka, 3 Kupa Uefa…

Jednostavno veći klub, sa puno većim brojem navijača diljem planete. Upravo ono što Džeki treba na kraju karijere.

I finansije su za Džeku u Interu više nego dobre. Ukupna cijena plate koju će Džeko dobijati u Interu spominje se da je 7,5 miliona eura, što i nakon odbijenih gotovo 50% poreza predstavlja jednu od boljih koju može trenutno dobiti. Posebno zato što mu je 35 godina i što se fudbal nalazi u krizi nakon korona lockdowna.

Engleski napadač Abraham će pokušati zamijeniti Džeku u Romi

Sa transferom Edina Džeke najmanje mogu biti zadovoljni u Željezničaru. Roma će zvanično od transfera zaraditi ispod dva miliona eura, što za Želju znači oko 70.000 eura provizije. Ni ranije na Grbavici nisu imali sreće po ovom pitanju, jer je iz Man. Citya u Romu Džeko došao prvo na posudbu.

Najtužniji su navijači Rome koji će izgubiti igrača koji je trenutno definitivno prva zvijezda ekipe. Ko god je bio na bilo kojoj domaćoj utakmici Rome zna da se na Olimpicu Džekino ime tokom najave sastava izgovara glasnije nego od drugih igrača, da su njegove slike postavljene po hiljadama kafića, zanatlijskih radnji, dječijih soba…

Čekali su ga jučer na više lokacija gdje se pojavljuje kako bi mu poručili da ne ide iz kluba, no čini se bezuspješno. Bez obzira na sve Džeko sa 260 utakmica u Romi uz 119 golova i 55 asistencija ostaće upamćen kao Kralj Rima ove ere.

(Reprezentacija.ba)