Bh. atletičar Amel Tuka završio je kao šesti na Olimpijskim igrama u trci na 800 metara, a danas je stigao u Sarajevo, te se na aerodromu obratio medijima.

“Uzmimo mjesec prije kada sam imao trku u Štokholmu, prelamalo se da li ću moći nastupati na OI jer sam imao problema s lijevim stopalom. Ta upala se desila od preopterećenja. Osjećao sam se dobro i trenirao naporno u želji da budemo spremni za OI. Ko radi taj i griješi. Drago mi je što smo napredovali jako puno, cijeli tim. Napravili smo svi puno veći iskorak, došli smo u dva finala. Ponosan sam na cijeli tim”, kazao je Tuka, prenosi N1, te dodaje:

“Malo sam tužan jer sam imao priliku da donesem tu medalju. Na tom sam nivou dugo godina i znam da pripadam tu. Ali, s druge strane sam zadovoljan jer sam predstavljao svoju zemlju u finalu i to je veliki uspjeh. Uradit ću sve da nastavim ovim putem.”

Tuka je u finalu u prvom dijelu trku zadobio udarac i povrijedio je mišić desne noge.

“Kako smo ulazili u drugu krivinu, mislim da je Amos bio ispred mene i desilo se da me udario kako je pravio korak u desnu nogu. Zabili su mi se ekseri direktno u mišić i nisam više imao osjećaja u nozi. Ne znam kako sam utrku završio. Prošli su me svi i bio sam u šoku i razmišljao šta dalje. Rekao sam sebi ‘Došao sam u finale, idem do kraj pa makar puzao’. Želio sam završiti trku i zaslužiti svoje mjesto. To je i taj faktor sreće. Sve u svemu, zadovoljan sam što sam skupio snage i rizikovao možda i veću povredu.”

(Reprezentacija.ba)