Poznati talijanski novinar Fabrizio Romano danas je objavio da je Edin Džeko dogovorio sve sa Interom te da bi uskoro trebao potpisati za aktuelnog prvaka Italije.

Preostalo je još da Roma pronađe zamjenu za Džeku, a od transfera zaradit će i Edinov matični klub Željezničar.

S obzirom da Talijani pišu da će Inter platiti oko 2 miliona eura Romi, Željo bi od eventualnog transfera zaradio oko 65.000 eura zahvaljujući FIFA mehanizmu solidarnosti (3,25%).

Definitivno da klub sa Grbavice nema sreće oko Džekinog transfera, jer je prošle godine trebao dobiti oko 390.000 eura za prelazak Edina u Juventus, ali transfer je propao u posljednji trenutak.

Čak su iz press službe Juventusa zvali tadašnjeg trenera Želje Amara Osima za izjavu oko Džeke, međutim Edin je ostao u Romi. Željezničar je u tom periodu bio u velikoj finansijskoj krizi i sigurno da bi im novci od Džekinog transfera olakšali mnoge stvari.

Također, Man. City je Džeku poslao na posudbu u Romu 2015. godine, dok ga je godinu kasnije prodao za 11 miliona eura.

Roma je godinama unazad odbijala mnogo veće ponude Intera, Chelsea, Juventusa, pa i turskih, kineskih i američkih klubova te se čini da će ga sada prodati za relativno malo novca.

Inače, Željezničar je Džeku 2005. godine prodao u češke Teplice za samo 100.000 KM.

Do sada su Plavi od Džekinih transfera profitirali kada je prelazio iz Teplica u Wolfsburg, zatim iz Wolfsburga u Manchester City te iz Citya u Romu.

(Reprezentacija.ba)