Nakon što je sinoć odjeknula vijest da Leo Messi napušta Barcelonu, medijima se danas obratio predsjednik Barce, Joan Laporta.

Barcelona i Messi su željeli itekako nastaviti saradnju, ali finansijski problemi, UEFA-in fair-play i novac LaLige su učinili svoje i Argentinac je trenutno u potrazi za klubom.

Laporta, prvi čovjek Katalonaca, u svom obraćanju objasnio se razloge odlaska Messija.

“Tu sam kako bih objasnio situaciju sa Lionelom Messijem. Prije svega, problemi koje smo naslijedili u klubu su užasni. Količina novca koji odlazi na plate je 110 posto od onoga što klub zarađuje. La liga nam je poručila da će prihvatiti Messija unutar njihovog finansijskog fair-playja ukoliko prihvatimo operaciju koju oni provode u vezi s TV pravima (CVC). Nismo mogli odustati od našeg dijela TV prava. Pravila u Španiji i La Ligi zavise od finansijskog fair-playa i tu klub ne može učiniti ništa. Znali smo to kad smo došli, ali moram reći da su brojke koje su nam predstavljene mnogo gore u odnosu na ono što smo planirali”, istakao je predsjednik Barcelone dodavši:

“Gubici su podignuti na mnogo viši nivo nego što smo očekivali. Morali smo trošiti mnogo više novca nego što smo očekivali. Trenutni ugovori kažu da imamo takve iznose plata koji nam ne dozvoljavaju ugovor s Messijem. Sve je to zbog fair-playa. Zbog toga nismo mogli potpisati prvi ugovor s Messijem. Barca je morala prihvatiti posao koji bi se odrazio na narednih 50 godina kluba. A, ja nisam mogao donijeti takvu odluku. Klub je star 100 godina i iznad je svakog, pa čak i najboljeg igrača svijeta i igrača kojem smo zahvalni. Klub je iznad igrača, trenera, predsjednika”, rekao je Laporta.

“Klub bismo doveli u veliki rizik. Kada bismo raskinuli sadašnje ugovore, to bi također donijelo rizike. Želim poručiti da je Lionel želio ostati u Barceloni i mi smo željeli da Messi ostane. To je ključni faktor. Želim se zahvaliti svima koji su bili u pregovorima tokom proteklih mjeseci. Znali smo pravila. Leo zaslužuje sve najbolje jer je ostavio iza sebe velike rezultate. Tužan sam što ide. On je ovdje napravio historiju. Postao je najuspješniji nogometaš u historiji kluba”.

Veliki broj navijača je stigao ispred klupskog kampa moleći Messija da ostane, ali očigledno da Leo nije u prilici ostati.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić očigledno je na Nou Camp stigao u nezgodno vrijeme, klub je u finansijskoj krizi, nisu uspjeli odbraniti titulu prvaka, a i tokom cijele sezone trener Koeman je bio na velikim kritikama javnosti.

Pjanić je još uvijek igrač Barce, ali sve više se govori o njegovom odlasku u Juventus.

(Reprezentacija.ba)