Vedad Ibišević danas slavi 37. rođendan, a tom prilikom odlučili smo po svom ukusu izabrati pet najvećih golova u njegovoj karijeri.

Teško je odlučiti da li je važniji onaj koji je postigao protiv Litvanije za plasman BiH na Svjetsko prvenstvo ili upravo onaj prvi u historiji BIH na SP protiv Argentine, ili pak onaj u U21 BiH kojim je započeo svoju historiju u reprezentaciji svoje domovine.

U21 BiH – U21 Slovenija 2:0 (2004. godina) / Ibišević je postigao drugi gol za mladu reprezentaciju BiH na otvaranju stadiona u Orašju nakon što je nanizao nekoliko igrača i matirao Handanovića.

BiH – Rumunija (2011. godina) 2:1 / Ibišević glavom efektno postiže izjednačujući gol za Zmajeve, gol koji je reprezentaciju BiH iz ponora direktno doveo u konkurenciju za plasman na EURO 2012. Kasnije je Džeko dovršio posao.

Litvanija – BiH 0:1 (2013. godina) / Popularni Vedator postiže gol za pobjedu i plasman BiH na Svjetsko prvenstvo.

BiH – Argentina 1:2 (2014. godina) / Ibišević je strijelac historijskog, prvog gola BiH na Svjetskom prvenstvu.

Bayern – Hoffenheim 0:1 (2008. godina) / Plavooki bombarder u sjajnoj polusezoni trese mrežu Bavaraca.

Dva dana prije njegovog 37. rođendana Hertha Berlin objavila da će Vedad Ibišević postati njihov novi trener, a radit će kao specijalista za napadače u prvom timu i akademiji kluba. Niko ne sumnja da ga čeka velika trenerska karijera, koju je započeo sjajnim prvim korakom.

U svojoj bogatoj igračkoj karijeri nosio je dresove PSG-a, Dijona, Aachena, Hoffenheima, Stuttgarta, Herthe i Schalkea.

U Njemačkoj je ostavio najveći trag i postigao više od 130 golova, 127 u Bundesligi, a pet u “Cvajti”. U Francuskoj je u 33 utakmice zabio 10 golova. Ranije je u koledž ligama u SAD-u obarao mnoge rekorde.

Bundesliga bi upamtila još više njegovih golova da ga povreda 2008. godine nije zaustavila na zimskoj pauzi, nakon polusezone u kojoj je zabio 18 golova i ostavio Hoffenheim na prvom mjestu tabele.

Ibišević je za BiH odigrao 83 utakmice i postigao 28 golova. Debitovao je 2007. godine protiv Norveške, dok je zadnji put zaigrao 2017. godine u duelu sa Estonijom kada je bio i kapiten.

“Svi na jednu, Vedo na drugu stranu” vjerovatno je najveći kompliment koji opisuje Vedada Ibiševića, a koji je svojim prijateljima znao reći Safet Sušić.

Vedo, sretan rođendan!

(Reprezentacija.ba)