Dva dana uoči njegovog 37. rođendana Hertha Berlin objavila je kako je Vedad Ibišević njihov novi trener. Time je završena jedna velika fudbalska karijera.

Ibišević će u Herthi raditi u prvom timu kao trener specijalista za napadače, a isti će posao imati i sa najboljim napadačima akademije Herthe.

Ibišević je za BiH odigrao 83 utakmice i postigao 28 golova. Svojim golom direktno je odveo BiH na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazil, a tamo postigao i prvi gol BiH u historiji na velikim takmičenjima. Debitovao je 2007. godine protiv Norveške, dok je zadnji put zaigrao 2017. godine u duelu sa Estonijom kada je bio i kapiten.

Najveći fudbalski trag osim u reprezentaciji BiH ostavio je u Njemačkoj gdje je zabio 127 golova u prvoj Bundesligi i pet golova u drugoj Bundesligi. Igrao je još u Francuskoj i SAD-u.

Popularni Vedator se zvanično oprostio od Zmajeva 2018. godine u prijateljskom susretu protiv Crne Gore.

“Volio bih se jednog dana vratiti u reprezentaciju u bilo kojoj opciji. To mi je uvijek bilo najdraže i najvažnije u karijeri. Preživio sam rat sa porodicom, napustio domovinu, a kasnije sam se vratio i obradovao navijače BiH važnim golovima. Što se tiče Njemačke, ona mi je definitivno postala dom. Moja djeca su rođena u Njemačkoj i kao porodica se osjećamo kao kod svoje kuće.” rekao je nedavno Vedad Ibišević.

(Reprezentacija.ba)