Velež je sinoć eliminisao AEK u drugom pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a legendarni Vahid Halilhodžić emotivno je doživio veliki uspjeh svog nekadašnjeg kluba.

Halilhodžić je se iz Maroka javio za Dnevni avaz i prokomentarisao prolazak Veleža u treće pretkolo.

“Samo mi je žao što nigdje nisam mogao pronaći prijenos utakmice, pošto sam u Maroku, u Rabatu, na pripremema reprezentacije. Ma, to je fantastično. Jednostavno, emocije su prejake”, govori popularni Vaha za Dnevni avaz i nastavlja:

“To je stvarno podvig za koji je teško naći prave riječi i pohvaliti sve te momke, ali i stručni štab, Upravu kluba. Jako mi je drago što se Velež na ovakav, pobjednički način vratio u Evropu. Odmah poslije utakmice u Atini uputio sam čestitke predsjedniku Šemsi (Šemsudin Hasić – op. a.) i svima. Ma to je jedan divan događaj za Velež, poslije toliko godina muke, nerviranja, strpljena i svega toga. To je zaista jedan veliki poklon za klub, ali i sve nas koji smo sve ove teške godine bili uz Velež.”

„Rođeni“ imaju, kako kaže Vaha, posebnu dušu. 

“Pogledajte te momke koji sada igraju tu – Slaviša (Bogdanović, golman – op.a.), Haris (Ovčina), Nemanja (Anđušić), Samir (Radovac), Dejan (Georgijević), pa Argentinac Dario, Brazilac Brandao, treneri Feđa (Dudić), Veselin (Đurasović)… to je mješavina svih nas, što ima naša Bosna i Hercegovina. Samo tako – svi zajedno, naša domovina može opstati. To je za mene možda još i veća pobjeda Veleže i lijepa poruka svima koji žele uništiti našu prelijepu domovinu. Bravo, „Rođeni“. To je najbolja poruka našim političarima – pogledajte naš Velež”, rekao je Vaha. 

Posljednji evropski trijumf Veleža ujedinio je ponovo Hercegovinu, cijelu našu domovinu, ali i regiju. 

“Znam da stižu poruke podrške i čestitke sa svih strana. Ipak, Velež je nešto više od fudbala. U ovoj haotičnoj situaciji u našoj domovini, koju projektuju i stvaraju pojedinci kojima to ide u prilog, Velež je dokaz da sve možemo zajedno. Volio bih da „slučaj Rođeni“ bude vodilja i pokretač promjena u svim segmentima društva. Velež je pokazatelj kako se zajedno trebamo ponašati, boriti za isti cilj ili iste ciljeve. Jer, Velež je uvijek bio ljubimac, ne samo Mostara i Hercegovine, nego i bivše države. „Rođeni“ su uvijek imali šarm, ljepotu, dušu… To su mnogi cijenili, i ako nisu navijali za Velež”, zaključuje Halilhodžić u razgovoru za Dnevni avaz.

(Reprezentacija.ba)