Trenutno se u Tokiju održavaju Olimpijske igre, a Bosna i Hercegovina kao i svake godine ima svoje predstavnike.

Neki od njih su već nastupali, te je medalja za BiH i dalje samo san. Naša država je jedna od pet država iz Europe koje nikada nisu osvajale medalje.

To su BiH, Albanija, Monako, Andora, San Marino i Malta.

Do održavanja ovogodišnjih Olimpijskih igara, najbolji rezultat naših takmičara bio je šest mjesto Nedžada Fazlije iz 2000. godine, a prije nekoliko dana bh. taekwondoista Nedžad Husić izborio je peto mjesto na OI.

Spisak država koje nikada nisu osvajale medalje: Američka Samoa, Angola, Andora, Albanija, Antigua i Barbuda, BiH
Britanski Djevičanski otoci, Burkina Faso, Kambodža, Zelenortski Otoci, Kajmanski otoci, Republika Centralna Afrika, Čad, Aruba, Benin, Belize, Bolivija, Butan, Bangladeš, Republika Kongo, DR Kongo, Dominika, Cookovi otoci, El Savlador, Esvatini, Ekvatorijalna Gvineja, Gambija, Guam, Gvineja, Gvineja-Bissau, Honduras, Kiribati, Laos,Lesotho, Liberia, Libija, Madagaskar, Malavi, Maldivi, Mali, Malta, Maršalovi otoci, Mauritanija, Mikronezija, Monako, Mijanmar, Nepal, Nikaragva, Oman, Palau, Palestina, Papa Nova Gvineja, Ruanda, Sveti Kristofor i Nevis, St. Lucia, Sveti Vincent i Grenadini, San Marino, Sveti Toma i Princip, Sejšeli, Solomonski otoci, Somalija, Južni Sudan, Istočni Timor, Tuvalu
Vanuatu, Jemen, Koreja, Sjeverni Borneo, Malaja, Sjeverni Jemen, Južni Jemen.

Kada su u pitanju nagrade za bh. predstavnike na OI u Tokiju, za osvajanje medalje takmičar bi dobio najmanje 15.000 KM.

“Što se tiče vlasti na svim nivoima, nisam upoznat imaju li donesenu Uredbu za nagradu sportista za rezultat na Olimpijskim igrama. Olimpijski komitet BiH odranije ima odluku kojom bi sportistu koji osvoji zlatnu medalju na Igrama nagradio sa 30.000 KM, srebrenu sa 20.000 KM, a bronzanu sa 15.000 KM”, poručio je Rađo iz Tokija za Klix.ba.

Ono što zabrinjava, te je jedan od razloga zašto je BiH na iznad navedenom spisku je izdvajanje novca za Olimpijski komitet. U Hrvatskoj država obezbijedi 26 miliona Eura, dok je budžer Olimpijskog komiteta BiH 1,5 miliona KM.

(Reprezentacija.ba)