Na Olimpijskim Igrama u Tokiju bh. taekwondoista Nedžad Husić (19) ostvario je najbolji rezultat u historiji naše zemlje osvajanjem petog mjesta.

Nedžad se nakon velikog uspjeha javio iz Tokija i prokomentarisao svoj nastup.

“Ima malo i sreće, ali više tuge. Malo je falilo da donesem prvu medalju, ali je ispalo kako je ispalo. Mene je poslije polufinalne borbe malo pala koncentracija, od te borbe nisu sve stvari išle kako treba i u repasažu mi je također koncentracija pala. Nisam imao pozitivnu tremu, što morate imate, bez koje se ne može. Previše lagano sam ušao u borbu i tako je bilo. Nisu sudijske odluke uticale, koliko nekada elektronika zakaže. Ipak, ne mogu ni to kriviti, sam sam se doveo u takvu situaciju, nisam trebao dozvoliti da primim te neke glupe poene”, kazao je Husić i dodao:

“Možda sam trenutno najbolji, ali uvijek ima taj vrh koji niko nije dotakao. Nije niko osvojio medalju, tako da mi je krivo što ima nešto iznad. Možda sam najbolji u državi, ali u svojoj glavi nisam najbolji.”

Husić će se u narednom periodu spremati za Evropsko prvenstvo do 21 godine na kojem ima pravo nastupa, ali i za Pariz 2024 godine.

Nedžadov otac i trener, Haris Husić bio je razočaran, ali smatra da su mnogo naučili iz ovog nastupa.

“Težak je osjećaj, prije svega što mi je to dijete, drugo što je to Olimpijada i dođeš tako blizu, napraviš dva dobra koraka i dođeš do trećeg s kojim treba da završiš i ne ide baš onako kako čovjek očekuje, ali nadati se se drugi put neće desiti takve stvari. Volio bi čovjek da je išlo najboljim tempom, ali nije baš tako išlo. Moramo se boriti, ne možemo reći da će to samo doći, moramo mi raditi na tome. Nedžad i ja smo sada uočili neke greške na kojima ćemo raditi i nadamo se da ih nećemo ponavljati ubuduće”, kazao je Haris Husić i dodao:

“U obje borbe Nedžad nije bio u elementu. Primjetio sam da ga nisu slušale noge, mislim da je sa Turčinom morao puno bolje da radi. Znali smo da je prgav i da ima drugi stil borbe. To nije bilo mjerilo Nedžadovog rada, on je morao puno bolje da se postavi i puno bolji da bude, ali to je sport.”

Za kraj su se zahvalili svima koji su pratili i bili podrška.

“Hvala svima koji su mi bili podrška i koji su me pratili. Kolegama koji su mi davali posebnu podršku hvala od srca na svemu što su uradili”, kazao je Nedžad Husić.

(Reprezentacija.ba)