Bh. taekwondoista Nedžad Husić (19) osvojio je peto mjesto na Olimpijadi u Tokiju u katergoriji do 68 kilograma i tako ostvario najveći uspjeh u historiji BiH na Olimpijskim igrama.

Nedžad je pred sami početak Olimpijade zajedno sa svojim trenerom i ocem Harisom Husićem govorio za OK BiH o svojim počecima, sličnostima i razlikama uslova i metoda treniranja dvije različite generacije, svojim ambicijama, ali i mnogim drugim temama.

Otkrio je da je sa dobar u svim sportovima, da ga fudbal nije nikada toliko zanimao, konkretno ni Željo ni Sarajevo, ali da je njegov otac, koji mu je trener od prvih koraka do danas, navijač Željezničara.

“Moj otac je trener bio i bavio se taekwondoom, pa sam ja kao mali često dolazio u dvoranu. Kada trenirate ovaj sport razvijate sve vještine i bez problema možete se baviti svakim sportom. Svaki sport koji sam probao išao mi je od ruke. Jedno vrijeme sam trenirao u Vrbanjuši, iako nisam bio ljubitelj fudbala. Nije me to nikad zanimao, Željo, Sarajevo i drugi klubovi. Oca to više zanima i on je Željin navijač”, ističe Nedžad između ostalog.

Inače, Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad, višestruki je državni pravk BiH te aktuelni vicešampion Europe,

Također, 2019. godine bio je srebreni na Europskom prvenstvu za takmičare do 21 godine te bronzani na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2018. godine i na Europskom juniorskom prvenstvu 2017. godine.

(Reprezentacija.ba)