Treća utakmica u Evropi poslije pauze od 32 godine i treća pobjeda. Veležu gotovo niko nije davao šanse u sinoćnjem meču protiv AEK-a, ipak se radi o jednom od najvećih i najbogatijih grčkih klubova, no Rođeni su na kraju slavili na Grbavici.

Ekipa koju s klupe vodi Feđa Dudić ne samo da je pobijedila puno skuplji sastav, nego ga je, može se slobodno reći, nadigrala. Za to velike zasluge pripadaju Feđi Dudiću koji je još jednom pokazao zbog čega se smatra jednim od najvećih trenerskih potencijala u našoj zemlji.

Utakmicu je pratio i Sanel Jahić. Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine je jedan dio karijere proveo upravo u AEK-u, tada ga je, zanimljivo, trenirao Dušan Bajević.

– Gledao sam, naravno, utakmicu i mogu priznati da me je Velež baš iznenadio. Nisam očekivao da će ovako dobro odigrati. Ipak, treba ostati na zemlji, ovo je samo prvo poluvrijeme i treba se dobro spremiti za revanš. Biće teško u Atini. AEK nije igrao sa najjačim sastavom, nedostajalo im je pet-šest stranaca, upozorava Sanel Jahić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Velež je Vladanu MIlojeviću nanio vrlo neprijatan poraz na debiju u AEK-u.

– Je li AEK podcijenio Velež ili ne, teško je reći. Mislim da nije. Na klupi je jedan Vladan Milojević koji je pravio vrhunske rezultate sa Crvenom zvezdom, dovoljno je iskusan kad su ovakve utakmice u pitanju. Znao je da će Mostarci biti motivisani i da će ih nositi publika. Za sedam dana će biti skroz drugačija utakmica u Atini.

Sretan je, kaže nam, i zbog Feđe Dudića.

– Svaka mu čast. Malo ko se nadao da će čovjek napraviti ovakve stvari s Veležom, pogotovo jer je klub doskoro bio u 1. ligi Federacije, ali uz kvalitetan rad i trud sve je moguće. Velež pravi baš jednu dobru priču i zbog svega toga ovo ne treba biti ni slučajnost ni iznenađenje. Vjerujem da se mogu upustiti i u borbu za titulu.

Zanimljivo, Velež u svom kadru ima i nekolicinu fudbalera koji su tu bili u nižem rangu.

– Ovčina, Zeljković, Brandao, Ćosić, Zvonić… Svi su oni bili dio generacije koja je izborila plasman u Premijer ligu. I kada imaš takve igrače koji su uigrani, koji se znaju napamet, to je veliki kapital i ujedno putokaz ostalim klubovima. Ako ćeš svake sezone mijenjati nešto i uz to očekivati rezultat, teško…

Jahić kaže kako je AEK u njegovo vrijeme bio daleko jači.

– AEK danas i u moje vrijeme – velika razlika. Danas je na čelu milijarder je doveo velika pojačanja i poručio da neće stati na tome, ali smatram da je individualni kvalitet, kada sam ja bio tu, bio bolji. Tu su bili Majstorović, Rivaldo, Dellas, Liberopoulos, Djebbour… I liga sama je bila puno jača nego danas. Ali, bez obzira, eventualno ispadanje od Veleža za njih bi bila velika katastrofa. AEK je veliki klub i svake sezone puca na najviše.

U AEK-u mu je trener bio Dušan Bajević. On ga je ujedno i doveo u Atinu.

– Raditi sa Bajevićem je bilo veliko zadovoljstvo. U Grčkoj uživa zvjezdani status, ipak je jedan od najtrofejnijih trenera u tamošnjem fudbalu. Zbog svega toga bilo mi je ružno gledati kritike na njegov račun kada je vodio reprezentaciju. Nije on došao da se dokazuje, došao je da pomogne i da se na neki način podmladi kadar, da se dobiju igrači za budućnost. Treba biti realan i reći da reprezentacija nije što je bila prije nekoliko godina. Promijenilo se dosta toga.

I Jahić polako ulazi u trenerske vode. Danas radi u omladinskom pogonu Željezničara.

– Biti igrač i trener su dva različita pojma. Završio sam trenersku B licencu, hoću da upišem A, pa polako… Stepenica po stepenica. Danas sam u omladinskom pogonu Željezničara i jako sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Imam fantastičnu generaciju sa kojom radim, poručio je Jahić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)