Općina Centar Sarajevo raspisala je meÄ‘unarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetniÄkog rjeÅ¡enja za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovaÄke koÅ¡arke Mirzi DelibaÅ¡iću na platou Skenderija.

Poziv je upućen svim bosanskohercegovÄkim i meÄ‘unarodnim umjetnicima, arhitektama i dizajnerima da prijave idejno rjeÅ¡enje za trajnu skulpturu na otvorenom, spomenik, slaveći život i karijeru Mirze DelibaÅ¡ića.

Originalno umjetniÄko djelo jednog odabranog umjetnika, arhitekte, dizajnera ili umjetniÄkog tima će postati trajni dio općinske umjetniÄke zbirke.

Ukupan budžet za troÅ¡kove autorskog djela (bilo novo ili postojeće djelo), ukljuÄujući naknadu za umjetnike, dizajn, materijale, izvedbu, isporuku, dozvole, poreze na autorsko djelo i instalaciju iznosi 44.000 maraka. Skulptura će biti postavljena na lokaciji platoa KSC Skenderija.

Nakon razmatranja prijava, izborna komisija će odabrati jedanog umjetnika ili tim umjetnika za izradu i postavljanje trajne skulpture 2021. Nagrada konkursa za prvoizabrano rjeÅ¡enje je dodjela ugovora o pružanju usluga za izvedbu. Odabrani rad će izborna komisija preporuÄiti na konaÄno odobrenje, izradu (ako joÅ¡ nije izraÄ‘ena) i postavljanje na platou KSC Skenderija.

Rok za prijavu na javni poziv je 8. august 2021. godine.

Upustva i pravila za podnošenje prijava dostupna, te tenderska dokumentacija sa prilozima dostupni su na linku.

Općina Centar će u narednom periodu posvetiti joÅ¡ veću pažnju oblasti kulture i sporta. Primarni interes ove lokalne zajednice, kada su u pitanju mladi ljudi, pored obrazovanja, biće da se Å¡to viÅ¡e njih kroz razne sekcije, kurseve i Å¡kole ukljuÄi u kulturno umjetniÄko stvaralaÅ¡tvo, ali i sport koji je jedan od preduslova za zdravo odrastanje”, naglasio je nedavno naÄelnik SrÄ‘an Mandić koji je najavio i imenovanje ulice po Mirzi DelibaÅ¡iću.

(Reprezentacija.ba)